Sala Transilvania a fost dotată cu un defibrilator semiautomat

Sala Transilvania a fost dotată cu un defibrilator semiautomat. Este un aparat de urgență medicală necesar pentru intervenția de urgență de prim ajutor, oferit Sălii Transilvania de către Clubul Interstar Sibiu.

Pentru a ști cum și când să folosească defibrilatorul, antrenorii-profesori din județul Sibiu au luat parte, săptămâna trecută, la un curs de prim ajutor, efectuat de Serviciul de Ambulanță Sibiu, prin Asociața „De la noi pentru noi”, la Sala Transilvania. În jur de 20 de persoane au învățat cum să folosească defibrilatorul, în caz de urgență, până la sosirea echipajelor medicale.

Clubul Interstar a primit de la Federația Română de Fotbal un defibrilator semiautomat și a decis să îl doneze Sălii Transilvania. Mai mult, clubul sibian de fotbal a organizat, cu ajutorul SAJ Sibiu, și un curs de prim ajutor, la care au participat aproximativ 20 de antrenori din județ. „Asociația Sportivă Fotbal Club Interstar a primit din partea Federației Române de Fotbal un defibrilator și ne-am gândit că ar fi bine să îl punem la dispoziția Sălii Transilvania, pentru că aici se desfășoară cele mai multe competiții. Și noi avem antrenamente și competiții aici, în sală, și am considerat că e necesar să facem acest gest. Cât despre acest curs, cred că este benefic pentru noi, antrenorii, pentru că ne confruntăm cu asemenea situații pe teren. Împreună cu Serviciul de Ambulanță am pus la cale această acțiune și, pe lângă faptul că va fi benefică, ne dorim să fie exemplu și pentru alte instituții,nu doar cele sportive, pentru a putea fi achiziționate cât mai multe defibrilatoare. La acest curs au participat toți antrenorii clubului Interstar Sibiu, cât și antrenori de la alte cluburi din Sibiu, atât din fotbal, cât și din alte sporturi”, a declarat Caius Băra, președintele Interstar Sibiu.

Prețul unui defibrilator semiautomat este 1.000 de euro.

„…un aparat care salvează vieți dacă este folosit în momentele potrivite și de persoanele potrivite”

Cursul a fost oferit de către reprezentanți ai Serviciului Județean de Ambulanță, prin intermediul voluntarilor Asociației „De la noi pentru noi” Ambulanța Sibiu. Au participat două cadre medicale și doi voluntari.

„Am instruit profesorii-antrenori de sport din județul Sibiu care participă atât la antrenamente cât și la evenimente sportive în Sala Transilvania și în alte locații. Am încercat să îi familiarizăm și, în același timp, să îi încurajăm să acorde primul ajutor în cazul în care ei sunt primii care au contact cu pacientul până la venirea echipajelor medicale. Acest curs a venit în urma veștii bune că Sala Transilvania a fost dotată cu un defibrilator semiautomat. Este un aparat care salvează vieți dacă este folosit în momentele potrivite și de persoanele potrivite”, a declarat Liliana Blaga, reprezentantul Asociației „De la noi pentru noi” Ambulanța Sibiu.

Cursanții au învățat în cadrul cursului de prim ajutor cum să recunoască o persoană care are nevoie de acest aparat și cum pot să salveze o viață până la sosirea echipajelor medicale. Ei vor putea aplica aceste tehnici de prim ajutor nu doar în timpul serviciului, ci și în viața de zi cu zi. „O persoană, cu cât este mai pregătită, cu atât va avea mai mult curaj să încerce să acorde primul ajutor. Dacă o persoană este inconștientă și nu mai are puls, se impun măsurile de prim ajutor, în speță masajul cardiac continuu, care trebuie aplicate în primele minute. După primele cinci minute, șansele ca pacientul să aibă o viață normală scad cu câte 20% după minutul cinci”, a explicat Liliana Blaga.

Dacă instituțiile din Sibiu sunt interesate, reprezentanții Asociației „De la noi pentru noi” Ambulanța Sibiu dispuși să ofere cursuri gratuite pentru utilizarea acestui aparat și pentru învățarea altor tehnici necesare salvării pacientului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*