Sadu pune investiţiile pe primul loc


Prima comună electrificată din România, Sadu a continuat să se dezvolte sănătos, fiind astăzi recunoscută drept una dintre cele mai bogate comunităţi rurale din România. Reporterul Mesagerului a stat de vorbă cu primarul Valentin Ivan despre preocuparea administraţiei locale pentru continuarea proiectelor care să le aducă sădenilor un nivel de trai cu adevărat european.

 

 

Una dintre cele mai importante investiţii care a dus la creşterea bunăstării comunei Sadu este proiectul de canalizare şi staţie de epurare, accesat pe ordonanţa guvernamentală 7/2006. Cu o valoare de 4,8 milioane de lei, proiectul a fost demarat în 2008 şi finalizat în 2010 şi a presupus introducerea canalizării pe toate străzile din comună. Acesta a fost urmat de ridicarea unei staţii de tratare a apei, un alt proiect important accesat prin Fondul de Mediu care a beneficiat de o finanţare de 1,8 milioane de lei şi a fost finalizat anul trecut.  Tot atunci s-a desfăşurat şi proiectul „Completarea sistemului clasic de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară-panouri solare“, în valoare de 380.000 de lei. În cadrul acestei investiţii, au beneficiat de panouri solare patru clădiri importante din comună: Primăria, şcoala, grădiniţa şi căminul cultural.

Infrastructura, prioritate

 

La cea din urmă instituţie au fost desfăşurate şi lucrări de reabilitare, de amenajare a curţii precum şi a unui parc pentru copii, de asemenea fiind modernizat şi sediul bibliotecii comunale. „În ceea ce priveşte investiţiile, accentul a fost mereu pus pe realizarea infrastructurii, apă şi canalizare, a instalaţiilor care pe lângă faptul că asigură confortul necesar fiecărei gospodării, elimină şi factorii de poluare a mediului. De asemenea, acest tip de investiţii reprezintă cerinţa necesară de dezvoltare economică şi de atragere a investitorilor în zonă. Un alt obiectiv urmărit a fost cel al activităţilor economice care să creeze locuri de muncă şi să aducă o contribuţie la dezvoltarea economică a comunei şi, nu în ultimul rând, asigurarea unor condiţii optime necesare desfăşurării activităţii de învăţământ“, explică primarul Valentin Ivan.

 

2012, anul drumurilor

Un alt proiect vital pentru comuna Sadu este cel de alimentare cu apă, care în prezent a fost finalizat în proporţie de 90%. Proiectul presupune reabilitarea reţelei de alimentare cu apă şi reţelelor secundare, branşamente şi contoare, totul  prin intermediul programului naţional de alimentare cu apă a satelor. În prezent, au fost finalizate reţelele principale, iar odata cu finalizarea proiectului (în valoare de 1,5 milioane de lei) va fi pusă în funcţiune şi staţia de tratare a apei, urmand ca toti consumatorii sa beneficieaze de apa de calitate. Un alt proiect derulat, dar sistat la aceasta data este amenajarea unei baze sportive. În primă fază a fost amenajat sediul administrativ, iar în prezent va fi demarată licitaţia pentru faza a doua a proiectului, ce se referă la un teren multifuncţional, locuri de parcare şi tribune, investiţia totală fiind de 625.000 de lei; un astfel de teren cu dimensiuni mai mici a fost realizat în cadrul şcolii „Samuil Micu”. După finalizarea tuturor investiţiilor de apă şi canalizare, administraţia locală are în vedere reabilitarea drumurilor din comună. În acest sens, se pregăteşte deja documentanţia tehnică pentru reabilitarea străzilor din toată comuna. Este vorba de aproape 10 kilometri de străzi care urmează să fie asfaltaţi sau pietruiţi. „Reabilitarea străzilor din comună este una dintre dorinţele arzătoare ale locuitorilor, având în vedere faptul că, în urma lucrărilor de apă şi canal starea drumurilor a avut de suferit“ menţionează Ivan. Investiţia este programată să demareze în cursul anului 2012 şi se derulează prin programul naţional P.N.D.I. derulat de MDTR. Tot la jumătatea acestui an va intra în execuţie şi modernizarea drumului forestier Juvărţ, pe o lungime de 6,9 kilometri, proiectul va fi finanţat din fonduri europene prin Măsura 1.2.5b, valoarea sa ridicându-se la 1,5 milioane de euro.

 

Peste aşteptări

De apă şi canalizare urmează să beneficieze în viitorul apropiat şi zona Tocile, consacrată în ultimii ani ca destinaţie preferată pentru cei aflaţi în căutarea unei locuinţe de vacanţă. „Mi-am propus să tratez separat această zonă. A sosit momentul să intervenim asupra ei cu investiţii, pentru ca şi proprietarii imobilelor din această zonă să beneficieze de toate condiţiile. Această zonă s-a dezvoltat peste aşteptările noastre şi suntem nevoiţi să facem limitări în ceea ce priveşte reglementarea urbanistică, prin asigurarea  căilor de acces şi să reglementam, în conformitate cu prevederile legale, căile de acces publice“, explică primarul din Sadu. Anul trecut, Electrica a realizat în zonă o investiţie amplă de extindere şi înlocuire a reţelei de electricitate, iar Primăria a implementat sistemul de iluminat public. În ceea ce priveşte serviciile publice, se realizează salubrizarea zonei şi deszăpezirea căilor de acces. Începând din acest an, sperând să respecte calendarul de investiţii 2012-2015, edilii au în vedere implementarea sistemului de apă şi canalizare, precum şi reabilitarea drumurilor şi a străzilor principale, dacă proiectele vor fi aprobate.

Magnet pentru turişti

Un alt proiect important propus pentru anul 2012 se referă la dezvoltarea turismului în zonă şi urmează a fi implementat prin Programul Naţional „Ski în România“. „În prezent, avem documentaţia, studiul de fezabilitate şi se lucrează la reglementarea urbanistică a zonei, domeniul schiabil urmând a fi amenajat în zona Prejba – Valea Sadului. Baza va cuprinde un telescaun pe o lungime de 915 metri, un lac de acumulare pentru zăpada artificială, 4 pârtii cu o lungime de aproximativ 3,6 kilometri pe trei grade de dificultate, dar şi trasee turistice spre Prejba şi un loc de joacă pentru copii cu activităţi atât pentru iarnă, cât şi pentru vară“, explică Valentin Ivan. Valoarea investiţiei se ridică la 5,7 milioane de euro.

 

Feriţi de criză

Buna administrare a domeniului public și privat, în paralel cu prioritizarea realistă a investițiilor au ajutat comuna Sadu să depășească și să compenseze neajunsurile crizei financiare. „În toată această perioadă, am fost într-un proces de reorganizare, dar politica privind ordonarea în funcţie de priorităţi a proiectelor şi de asemenea de asigurare a surselor de finanţare ne-a obligat să construim un plan de investiţii multianual, bazându-ne pe sursele de cofinanţare proprii şi pe posibilităţile de finanţare ale programelor naţionale, prin transfer de sume de la bugetul de stat. De asemenea, la nivelul taxelor şi impozitelor am implementat o politică de reducere a acestora, bazându-ne pe un grad de încasare ridicat şi pe faptul că preţul serviciilor la utilităţi a crescut. Pe lângă acest aspect, a doua sursă de venit la bugetul local a fost o bună administrare a domeniului public şi privat al comunei“, a precizat edilul-şef Valentin Ivan.

Obiectiv: creşterea investiţiilor

 

În ceea ce priveşte bugetul creionat pentru anul 2012, acesta este mai mic faţă de anii anteriori, având în vedere că sumele alocate de la bugetul de stat au scăzut. Cuantumul total al acestuia se cifrează la 2.960.000 lei, din care aproximativ 1.600.000 lei reprezintă fonduri proprii. Însă, în ciuda acestui aspect, administraţia locală din Sadu şi-a propus ca şi în acest an segmentul investiţiilor să fie prioritar. „Un exemplu poate fi faptul că 49% din bugetul pe 2011 a fost alocat segmentului de investiţii, iar pentru 2012 ne propunem să creştem acest procent. Bugetul a fost construit astfel încât să ne asigure sursele de finanţare, în special de funcţionare, atât pentru Primărie, cât şi pentru unităţile din subordinea instituţiei“, precizează Valentin Ivan. Probleme sunt la partea de cofinanţare a proiectelor aflate în derulare, acolo unde fondurile alocate sunt insuficiente în prezent, însă reprezentanţii administraţiei locale speră să poată suplimenta aceste fonduri, pe parcursul anului, prin sumele atrase la bugetul de stat. Una dintre variante este şi contractarea unui credit în valoare de 500.000 de lei, care ar acoperi resursele de confinanţare necesare. O altă prioritate rămâne modernizarea drumurilor de câmp şi în acest sens au fost întocmite documentaţiile, urmând să  fie identificate sursele de finanţare.

Deschidere pentru investitori

Zona geografică, căile de acces şi proximitatea faţă de reşedinţa de judeţ şi de drumurile naţionale sunt principalele atuuri, când vine vorba de atragerea de investitori la Sadu. În prezent, peisajul industrial al comunei este reprezentat de cele două hidocentrale, Sadu I şi II, unde lucrează 25 de persoane, câteva ateliere de prelucrare a lemnului, care asigură aproximativ 50 de locuri de muncă, şi un atelier de prelucrare a laptelui, cu patru salariaţi. Domeniul serviciilor, distribuirea apei şi a gazului metan mai asigură circa 15 de locuri de muncă, iar restul sunt angajaţi la unităţile economice din oraşele învecinate, Cisnădie şi Tălmaciu.


Tradiţia, pusă în valoare

 

Sadu este prima localitate rurală electrificată din România, în 1896 fiind construită aici prima hidrocentrală care producea şi transporta energie electrică către consumatori. Uzina funcţionează şi astăzi, iar la 100 de ani de la punerea ei în funcţiune a fost inaugurat şi Muzeul Energetic Sadu I, primul muzeu cu acest profil din ţară. Aceasta adăposteşte un adevărat istoric al apariţiei şi dezvoltării electricităţii la Sibiu, cel mai de preţ exponat fiind însăşi centrala cu toate echipamentele în stare de funcţionare. Biserica din piatră, ce datează din secolul al XVI-lea, precum şi biserica din lemn construită în sec. al XVIII-lea sunt alte două obiective importante în zonă. Obiceiurile şi tradiţiile au avut mereu un rol important în viaţa comunei, drept pentru care acestea s-au păstrat şi în zilele noastre. Un obicei străvechi practicat în duminica dinaintea Lăsatului Secului pentru Postul de Paşti, sunt „Mătăuzele”, roţi de foc care alungă spiritele rele. Tinerii urcă pe cele două dealuri, Râpa şi Picui, de unde dau drumul la roţile de cauciuc, în timp ce rostesc strigături specifice. Sărbătoare Înălţării Domnului este marcată la Sadu printr-un alt obicei, numit „drumul Călăraşilor“, când tineri călare, îmbrăcaţi în port popular, înconjoară troiţele pentru binecuvântarea credincioşilor. Tot la această dată mai este sărbătorită şi Ziua Eroilor prin depunerea de coroane şi slujba de pomenire, sărbătoarea încheindu-se cu un colaj artistic. Rusaliile, o altă sărbătoare tradiţională românească, este marcată la Sadu prin joc şi cântec în cadrul festivalului folcloric „Sadule, mândră grădină”, ce adună laolaltă, timp de două zile, artişti renumiţi în toată ţara. În prima zi se desfăşoară şi Festivalul Naţional „Fluierul de Aur“, eveniment organizat în colaborare cu Centrul Judeţean „Cindrelul Junii – Sibiului“. De doi ani şi jumătate, comuna este reprezentată cu cinste la marile spectacole culturale prin ansamblul „Valea Sadului“ un ansamblul care s-a ridicat la un nivel foarte inalt.

 

9,8

km de străzi urmează să fie asfaltaţi sau pietruiţi în Sadu în 2012

Deşi are un buget mai restrâns, anul acesta, primarul Valentin Ivan caută soluţii pentru continuarea investiţiilor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura