Sărbătoarea fotbalului sibian se apropie de punctul culminant. Duminică seară, FC Hermannstadt poate deveni prima echipă din județul Sibiu care câștigă Cupa României, dacă învinge CS Universitatea Craiova. Pe Arena Națională ar putea fi prezenți peste 10.000 de sibieni.
Fanii își doresc aducerea trofeului la Sibiu încă din sferturile competiției, când echipa sibiană a dezmembrat FCSB. Pelici și compania au șansa să le ofere suporterilor sibieni momente pe care nu le-au mai trăit niciodată. Poate doar dacă le comparăm cu cele trăite după câștigarea Cupei Balcanice de către FC Inter în 1991. Finala Cupei reprezintă apogeul carierei atât pentru antrenorul Alexandru Pelici, cât și pentru fotbaliștii săi, a căror medie de vârstă este de 25 de ani. Fotbaliștii nu au mai trăit asemenea senzații niciodată, însă sunt conștienți că au intrat deja în istoria orașului și chiar a fotbalului românesc.
3,63 milioane de euro este cota de piață a lui FC Hermannstadt, conform transfermarkt.com
FC Hermannstadt poate deveni prima echipă de Liga 2 care câștigă Cupa României după 43 de ani. Ultima echipă venită din eșalonul secund al fotbalului românesc care a luat trofeul este Rapid București.
S-au pozat cu trofeul la supermarket
Suporterii sibieni și jucătorii formației sibiene au făcut deja cunoștință cu trofeul Cupei României, pe parcursul zilei de ieri, la magazinul Kaufland de pe Șoseaua Alba Iulia. Atmosfera a fost una specială. Iubitorii de fotbal le-au transmis jucătorilor ultimele gânduri și încurajări și au plecat acasă cu autografele jucătorilor pe mingi sau tricouri.
De partea cealaltă, fotbaliștii lui FC Hermannstadt și-au dat încă o dată seama de performanța realizată după aprecierile primite și pot visa cu ochii deschiși la câștigarea trofeului. Totodată, componenții echipei s-au întâlnit, aseară, și cu membrii fan-clubului.
Buturuga mică
După ce a scris istorie în acest sezon fotbalistic de Liga 2 și în Cupa României, echipa noastră pleacă la București cu fruntea sus pentru a-și juca șansa în finală. În ochii microbiștilor și din perspectiva caselor de pariuri naționale și internaționale, FC Hermannstadt pleacă din poziția de „buturugă mică“, având o cotă de 10.00 pentru câștigarea titlului. Toată atenția este îndreptată spre cealaltă finalistă, CSU Craiova, văzută drept favorită la câștigarea titlului, cu o cotă de 1.30. Oltenilor li se prevede o victorie ușoară, într-un meci în care se prognozează că va marca cel puțin două goluri. Așadar, spectacolul de la ora 21.00, de pe Arena Națională București, rămâne să ne dovedească dacă Sibiul e în stare să producă o nouă surpriză și să câștige primul titlu național.
Tătar și FC Hermannstadt. O singură poveste
Dacă în lot există un fotbalist care cunoaște cel mai bine povestea de succes a echipei FC Hermannstadt, atunci acesta este de departe Daniel Vasile Tătar. Fundașul este singurul jucător care a evoluat în echipa sibiană încă de la primul sezon, 2015/2016. A trecut prin toate etapele, de la Liga 4 și până la calificarea în finala Cupei României și promovarea matematică în Liga 1. Are 29 de ani, s-a născut la doi pași de Sibiu, la Blaj, și este unul dintre căpitanii echipei. Totodată, s-a dovedit polivalent în teren, foarte tehnic și a avut în acest sezon evoluții excelente, numai dacă ne amintim golul marcat cu Juventus București din Cupă. Nu mai valorează foarte mult pe piața transferurilor (150.000 euro, conform transfermarkt.com), însă atașamentul său față de FC Hermannstadt este unul de neprețuit. Este jucătorul-emblemă al clubului sibian. Nu atât prin golurile marcate, cât prin comportamentul său pe teren, modestie și implicare în slujba echipei.
Viorel Hizo și Gheorghe Craioveanu, ambasadorii finalei Cupei României
Ambasadorii din acest an ai finalei Cupei României sunt Viorel Hizo, din partea celor de la AFC Hermannstadt, și Gheorghe Craioveanu, reprezentant al Clubului Sportiv U Craiova. Cei doi vor prezenta publicului de pe Arena Națională trofeul Cupei înaintea startului meciului. Hizo este unul dintre numele de aur din istoria fotbalului sibian. Acesta a evoluat timp de 10 ani la ASA Sibiu, iar în perioada 1991-1993 a fost antrenorul formației Inter Sibiu, echipă cu care a cucerit Cupa Balcanilor în anul 1991 și a terminat în campionat pe locul 4 cu echipa sibiană, în fapt cea mai bună performanță sportivă a unei echipe de fotbal din județul Sibiu în campionatul intern. Craioveanu a evoluat între 1991 și 1995 la Universitatea Craiova, pentru care a evoluat în 129 de partide și a marcat de 61 de ori. Acesta a câștigat de două ori titlul de golgheter al Ligii 1, în 1994 și 1995, și a cucerit trofeul Cupei României în 1993.
Material publicat în suplimentul special „Haide Sibiu!” | DESCARCĂ PDF
Cosmin PAL, Viorica MAIER
Vis spulberat de olteni! Și știți de ce? Pentru că ați luat un nume străin! Nu Hermannstad, ci Sibiu se numește orașul vostru!