Să nu-i uităm pe cei care au luptat împotriva comunismului!

Asociația Foștilor Deținuți Politici, filiala Sibiu, va organiza astăzi o slujbă de pomenire pentru cei decedați în închisori, lagăre de muncă și pentru foștii camarazi căzuți.

9 martie este declarată Ziua Luptătorilor anticomuniști decedați în pușcării sau după eliberare. Comemorarea vine să completeze acțiunile care au loc, anual, în data de 28 octombrie, zi în care au fost împușcați membrii grupului Dabija. De obicei, slujba de pomenire din acea zi are loc în Cimitirul Municipal Sibiu, la monumentul dedicat acestor eroi, ne-a declarat Luca Copăla, președintele AFDP Sibiu.

Scurt istoric

Organizaţia de luptă împotriva comunismului „Frontul Apărării Patriei Române“ a luat fiinţă în anul 1948, sub conducerea maiorului Nicolae Dabija, având centrul de acţiune în Munţii Apuseni. În martie 1949, au avut loc lupte cu trupele de Securitate la Muntele Mare, Cricău şi Mesnia.

Datorită superiorităţii forţelor represive comuniste, dar şi a trădării, luptătorii pentru libertate au fost înfrânţi, iar numele tuturor celor căzuţi în luptă este încă necunoscut, precum şi numărul celor pe care securitatea i-a executat în mod bestial după arestare. Maiorul Nicolae Dabija a înţeles mai înainte ca mulţi alţii că neamurile au datoria sfântă să lupte pentru existenţa şi libertatea lor când vrăşmaşii le pun în primejdie fiinţa lor. În faţa molohului comunist care ameninţa să ne desfiinţeze ca neam, n-a pregetat. l-a adunat în jurul său pe cei care puneau fiinţa neamului mai presus decât propria lor viaţă, au pus mâna pe arme şi au înscris în Cartea Sfântă a Neamului Românesc pagina nepieritoare a luptătorilor de la Muntele Mare. Vânduţi ca Hristos de luda au căzut în mâinile Securităţii şi şapte dintre luptători au fost condamnaţi la moarte. Executaţi pe întuneric la orele 5 dimineaţa, au fost asvârliţi ca nişte câini într-o groapă comună din Dumbrava Sibiului. Înainte de execuţie, condamnatul Traian Mihălţan a spus: „Cu aceeaşi monedă vă vom plăti!“, iar Nicolae Dabija a strigat: „Trăiască România!“.

Nicolae Dabija

In memoriam

Maiorul Nicolae Dabija (18 aprilie 1907, Galați – 28 octombrie 1949, Sibiu) a fost luptător în cel de-al Doilea Război Mondial și luptător anticomunist. În anul 1926, a intrat ca voluntar în armată, urmând apoi liceul la Liceul Militar din Iași. După absolvire a urmat Școala Militară de Ofițeri de Infanterie de la Sibiu. A absolvit în anul 1929 cu gradul de sublocotenent. Ca ofițer a activat în mai multe regimente și garnizoane. S-a căsătorit în 1933 cu brăileanca Florica Angheluță. În luna octombrie a anului 1941, împreună cu Regimentul „Neagoe Basarab“ No. 38 din Brăila, pleacă (având gradul de căpitan) pe frontul de Răsărit. A fost decorat cu mai multe ordine și decorații militare, atât românești cât și germane. Prin Decret regal, i se conferă Ordinul Mihai Viteazul. Rănit de două ori în luptă, a fost avansat maior la excepțional și citat de trei ori pe armată și o dată pe națiune. Fiind afectat de rănile dobândite pe front, nu a participat la campania din vest.

După încheierea războiului, rămâne cadru militar într-o unitate de grăniceri; în iulie 1946 trece la cerere în cadrul disponibil, după care este dat afară de noul regim comunist. Ca decorat cu Ordinul Mihai Viteazul, fusese împroprietărit cu cinci hectare de pământ la Aradul Nou, unde se stabilește cu soția după anul 1946. Aici începe activitatea sa anticomunistă. Împreună cu frații Alexandru și Traian Macavei, a condus organizația anticomunistă Frontul Apărării Naționale – Corpul de Haiduci, activă în zona munților Apuseni. A fost capturat de Securitate în primăvara anului 1949. Prin sentinţa nr. 816/4 octombrie 1949 a Tribunalului Militar Sibiu, a fost condamnat la moarte prin împuşcare. A fost executat la 28 octombrie 1949, la Sibiu, şi îngropat, împreună cu alţi şase dintre oamenii săi: Ioan Scridon, Traian Mihălţan, Titus Onea, Augustin Raţiu, Gheorghe Opriţa, Silvestru Bolfea.

LUCA COPĂLA | președinte AFDP Sibiu: „Considerăm că este o datorie patriotică aducerea în lumină de mărturii despre curajul, vitejia și jertfa celor care au luptat împotriva comunismului. Astfel, în 10 ianuarie 1994 au început săpăturile la marginea de sud a Cimitirului Central Sibiu pentru deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale celor 7 foşti deţinuţi politici în frunte cu maiorul Dabija. În anul 2004, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Sibiu începe lucrarea de ridicare a Monumentului Victimelor împotriva Comunismului (deţinuţi politici și deportaţi) pe locul unde au fost îngropaţi cei 7 luptători anticomunişti. Tot aici se află şi mormintele luptătorilor anticomunişti decedaţi după anul 1989.“

Soţia sa, Flavia, aflată în munţi, alături de soţul său, se pare că ar fi murit în urma unei confruntări cu Securitatea la începutul lunii martie 1949.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura