S-au trezit căpuşele

11 sibieni s-au îmbolnăvit de Lyme, după ce au fost înţepaţi de căpuşe, alte patru cazuri fiind suspecte de această afecţiune. Sibiul are de 12 ori mai multe cazuri decât media pe ţară.

Reprezentanţii DSP vor prezenta luni, în faţa autorităţilor judeţene, situaţia epidemiologică, precum şi o serie de măsuri de prevenire ce urmează a fi luate. Printre acestea se numără începerea mai devreme a instruiri cadrelor didactice şi distribuirea de pliante şi afişe către copiii din clasele I-IV. Deşi, anul acesta, programele de sănătate publică nu mai prevăd finanţare pentru DSP-uri, epidemiologii sibieni au decis să se îndrepte către Institutul de Sănătate Publică, pentru a afla dacă la nivel naţional există astfel de pliante. De asemenea, sunt hotărâţi să apeleze şi la sponsori locali pentru a reuşi să distribuie materiale informative.

 

Mai multe cazuri suspecte

 

Potrivit specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, unsprezece sibieni au fost diagnosticaţi cu Lyme, în urma analizelor de laborator. „În primul semestru al acestui an avem confirmate 15 cazuri de boală Lyme, dintre care 11 confirmate cu rezultatele analizelor de laborator şi patru cu suspiciunea de Lyme. Cazurile au apărut încă de la începutul anului, probabil că sunt muşcături mai vechi“, este de părere Simona Berariu, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că este încă devreme să vorbim despre un nou val de înţepături de căpuşe. „E totuşi prematur să tragem concluzii, pentru că aceste cazuri, dacă se raportează, nu înseamnă că au şi debutat în luna respectivă, ceea ce nu ne permite chiar o imagine corectă a fenomenului. Raportăm doar cazurile pentru care s-a încheiat investigaţia clinică şi respectiv de laborator şi la care am încheiat fişa de supraveghere. Suspiciunile sunt mult mai numeroase faţă de anul trecut. De exemplu, din cele 83 de suspiciuni înregistrate de la începul anului până acum, avem încă în curs de investigare la Direcţia Regională de Sănătate Publică Cluj încă 22 de probe, din care vom vedea exact care vor ieşi pozitive“, a detaliat Georgeta Marga, şefa compartimentului de supraveghere şi control boli transmisibile.

 

Ignoranţă sau isterie?

 

Medicii au avertizat încă de luna trecută că numărul înţepăturilor va creşte de la finalul lunii aprilie, când vremea se va încălzi. „Municipiul Sibiu are 15 locaţii unde s-au declarat persoane că au fost muşcate de căpuşe. Este cazul ca această boală să-şi redobândească locul care i se cuvine, adică să evităm cele două extreme, isterie sau ignoranţă. Pe de o parte, nu e cazul să-i acordăm o importanţă prea mare, pentru că este o boală curabilă, nu se transmite interuman, are mortalitate rară şi poate fi prevenită, dar nici cealaltă variantă nu este de dorit, ignoranţa, pentru că totuşi căpuşele sunt frecvent infectate şi se poate ajunge la forme grave“, avertizează Marga. Anul trecut, 2.151 sibieni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost înţepaţi de căpuşe, 213 cazuri fiind confirmate cu boală Lyme, în special la femei.

 

15

„puncte negre“ are municipiul Sibiu, majoritatea fiind în parcuri

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura