A murit Alexandru Arșinel. Marele actor s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani, în timp ce se afla internat în spital pe secția de ATI.
Actorul Alexandru Arşinel a murit joi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au declarat, pentru agerpres.ro, surse medicale.
Actorul se afla internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti din 15 septembrie pentru tratarea unor leziuni cauzate de repaosul prelungit la pat.
„Având în vedere istoricul medical şi pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă, s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secţia de ATI”, informa, pe 20 septembrie, unitatea medicală.
Actorul a mai fost internat şi luna trecută, la Institutul Clinic Fundeni.
Despre Alexandru Arșinel
Alexandru Arşinel s-a născut la 4 iunie 1939 în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava, potrivit www.teatrultanase.ro. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1962, avându-i colegi de promoţie pe Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga şi Harry Zomenov.
A fost repartizat împreună cu majoritatea colegilor săi la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde a înfiinţat secţia română a acestui teatru. Aici l-a interpretat pe Kuklin în spectacolul „Oceanul” de Al. Steiu, în regia lui Cristina Munteanu, a fost Maiorul în „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Paxino, Fabian în „A 12-a noapte” de William Shakespeare, în regia lui Eugen Mercus şi Titta Nane în piesa „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, în regia semnată de Mihai Reicu.
La Teatrul Naţional din Bucureşti a putut fi văzut interpretând rolul lui Prisâpkim în spectacolul „Ploşniţa” de V. Maiacovski.
A jucat, începând din 1967, zeci de roluri în spectacole cu mii de reprezentaţii atât la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti cât şi la Grădina Boema: musicalul „Groapa” de Eugen Barbu şi Radu Şerban, musicalul „Doctore sunt al dumneavoastră”, de Aurel Storin şi Vasile Vasilache jr., spectacolul „Revista cu paiaţe” de Mihai Maximilian, muzica V. Veselovski, „Deschis pentru renovare” de Alexandru Mirodan, „Se caută o vedetă” de Aurel Felea şi Sandi Rudeanu, „Vino să ne vezi diseară” de Petre Bărbulescu, „Nicuţă . . . la Tănase” de Nicuţă Tănase şi Marin Traian, „Aventurile unei umbrele” de Nell Cobar, „Uite că nu tac” de Petre Bărbulescu, „Savoy, Savoy” de Eugen Rotaru şi Marius Ţeicu, „Sonatul lunii” de Saşa Georgescu şi Puiu Călinescu, „Un băiat de zahăr… ars” de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, „Bimbirică” comedie muzicală de Aurel Storin, „Scandal la Boema”, „Nevestele vesele din Boema”, „Boema, slăbiciunea mea”, „Boema, bucuria mea”, „Artiştii şi Boema”, „Stela, stelele şi Boema”, „Bună seara, Boema”, „Carre de aşi”, „Hohote în Paradis”, „1001 de glume” de Mihai Maximilian şi V.Veselovski, „Ah, femeile” de Mihai Maximilian, „Nimic despre papagali”, „Ok, Melody”, „Comedie pe Titanic”, „Piei, drace!”, „Vivat Revista!”, „Hohote în Herăstrău”. De asemenea, a avut numeroase apariţii în emisiuni de divertisment la radio, dar şi la televiziune, şi a făcut numeroase turnee în străinătate.
Împreună cu actriţa Stela Popescu (1935-2017), Alexandru Arşinel a format, începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă. În stagiunea 2008-2009, spectacolul „Aplauze, aplauze” a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu – Alexandru Arşinel. Totodată, pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiţi, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.