S-a încheiat campania ITM de verificare a centrelor rezidențiale de servicii sociale din județul Sibiu. Ce nereguli s-au constatat

În perioada 27.10 – 15.12.2023, s-a desfășurat Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă și în domeniul securității și sănătății în muncă la centrele rezidențiale de servicii sociale.

Foto: Arhivă

La nivelul județului Sibiu campania s-a derulat în colaborare cu Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu.

Au fost efectuate controale la 26 centre cu un număr de 1768 angajați.

În domeniul relațiilor de muncă au fost identificate 19 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale din care 1 amendă de 3.000 lei și 13 avertismente.

Principalele deficiențe constatate au fost: neinițierea negocierilor privind încheierea contractului colectiv de muncă; nerealizarea uneia dintre măsurile dispuse în controlul precedent; lipsa dovezii acordării repausului de 24 ore în cazul duratei zilnice a timpului de munca de 12 ore; transmitere întârziată a contractului individual de muncă în Revisal; neincluderea repartizării programului de lucru în contractele de muncă cu timp parțial; neevidențierea în foile colective de prezență a tuturor orelor de muncă prestate de salariați; existența erorilor în registrul general de evidență a salariaților; nestabilirea în contractele de muncă a sporului pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și neacordarea acestuia salariaților care au prestat activitate în zilele de sâmbăta și duminică;  neinformarea I.T.M. Sibiu în termenul legal cu privire la munca frecventă în timpul nopții; lipsă CIM la locul de desfășurare a activității.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost identificate 11 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și aplicate 11 sancțiuni contravenționale reprezentând avertismente.

Principalele neconformități constate au fost: Lipsa truselor de prim ajutor; lipsa notificării ITM Sibiu cu privire la substanțele chimice folosite; neefectuarea controalelor medicale periodice în termen; lipsa îngrădirii generatoarelor de curent electric; neprezentarea documentelor în timpul controlului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura