În tradiția Maratonului de la Londra, cel mai mare eveniment de strângere de fonduri din lume, Maratonul Internațional de la Sibiu combină bucuria de a alerga cu cea de a dărui.
Maratonul Internațional Sibiu este cel mai mare eveniment sportiv filantropic din România, care, conform tradiției, are loc în ultima sâmbătă din mai. În acest an, datorită pandemiei, organizatorii au decis ca evenimentul să aibă loc în data de 2 octombrie, în condiții de siguranță pentru toți participanții.
În 2020, a avut loc o ediție atipică, adaptată contextului pandemiei de coronavirus, în data de 29 august, în cadrul căreia au fost strânși 319.210 lei, pentru 30 de cauze.
Maratonul Internațional Sibiu își propune să susțină spiritul de inițiativă al sibienilor – idei bune ce pot rezolva probleme ale comunității și care vor crește calitatea vieții în Sibiu. Organizatorii au pus la dispoziție o platformă de atragere de fonduri prin care se sprijină atât inițiativele noi venite dinspre grupuri informale, cât și proiectele organizațiilor non-guvernamentale. Evenimentul aduce împreună cetățeni, organizații, companii și autorități publice.
Scurt istoric al Maratonului Internațional Sibiu
Evenimentul a fost organizat începând cu 2012, inițial sub denumirea de SemiMaraton Sibiu, iar din 2017 i-a fost adăugată cursa de 42 de km – moment în care a fost redenumit Maratonul Internațional Sibiu.
În 26 mai 2018, aproape 4.000 de alergători au luat startul și au lăsat urme pentru 26 de proiecte. Aceștia au fost susținuți de aproximativ 5.770 de donatori și, împreună, s-au strâns 592.492 lei. De asemenea, în cadrul acesteia, pentru prima dată au participat persoane în scaun rulant.
Atmosfera de sărbătoare de la evenimentul din 2018 a durat 3 zile și s-a desfășurat sub egida Piețe Libere. Astfel, locuitorii și oaspeții Sibiului s-au bucurat, în Piața Mare, de zone de chill out, concerte și activități în perioada 25-27.05, inclusiv afterparty-uri în 26 și 27 mai, cu Dubase, Alt Om, Tzuc, Electroclown și proiecţii video semnate de Coralie de Conzaga. Tot sub umbrela inițiativei Piețe Libere a avut loc prima ediție Street Delivery, organizată de Fundația Comunitară Sibiu alături de Asociația Remediu, în cadrul Maratonului Internațional Sibiu 2018.
Pentru ce proiecte concurează alergătorii
În acest an cei peste 2000 de alergători înscriși la startul Maratonului Internațional Sibiu concurează pentru nu mai puțin de 34 de cauze nobile. Dintre acestea se pot aminti „600 de nopți liniștite pentru pacienții oncologici”, proiect propus de către Asociația Sus Inima, „Dăm Sartul în Viață”, propus de către Asociația Baby Care Sibiu, Mâini Unite Sibiu, Organizația E.M.M.A., Asociația Unii pentru Alții. Multe dintre proiectele caritabile pentru care se aleargă în acest an la Maratonul Internațional Sibiu se referă la rezolvarea unor probleme ale comunității, așa cum sunt „Crăciun mai blând pentru copii orfani și nevoiași”, „Acoperiș pentru casa de lângă Sinagogă”, „Acoperiș deasupra capului: Salvăm Casa Prohială Hosman”, sau „FAST ecograf portabil pentru ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă SMURD”. Toate proiectele pentru care se aleargă la Maratonul Internațional din acest an sunt de o importanță vitală pentru beneficiarii direcți, dar și pentru viața comunității.
Cursele Maratonului Internațional Sibiu 2021
La ediția 2021 a Maratoului Internațional Sibiu se aleargă în 7 curse distincte: Crosul Visma pe o distanță de 5 kilometri pe un traseu în Centrul Istoric al Sibiului, Maratonul Continental pe distanța de 42 de kilometri pe un traseu care ajunge până la Rășinari și Poplaca, Semimaratonul Elrond, care se desfășoară pe o distanță de 21,09 kilometri în Municipiul Sibiu din Piața Mare prin Centrul Istoric, Parcul Subarini, Grădina Zoologică, Marquardt TeamRun, pe distanța de 21,19 kilometri împărțit în patru ștafete a câte 5,3 kilometri fiecare. Traseul acestei curse coincide cu cel pentru Semimaratonul Elrond. O altă cursă este GLS 10K, pe o distanță de 10 kilometri, și ultima cursă de sâmbătă este Squad Race by EshopWedrop.
Duminică 3 octombrie vor avea loc Cursele Copiilor Decathlon, care se vor desfășura, pe categorii de vârstă, în Piața Mare.
Cum se fac donațiile
Organizațiile non-profit, grupurile de iniţiativă, companiile sau persoanele fizice propun proiecte, iar alergătorii care doresc să se înscrie în competiție pot să aleagă un proiect pe care îl susțin prin taxa de participare și prin mobilizarea unui cerc de susținători care împărtășesc aceeaşi dorință. Cu cât alergătorii vor reuși să mobilizeze un număr mai mare de susținători, cu atât donațiile vor fi mai multe. Mai trebuie spus că alergătorii care nu s-au putut alinia la start la Sibiu în 2 octombrie pot alerga oriunde până la data de 1 noiembrie.
Ediția din acest an a Maratonului Internațional Sibiu este organizată de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Clubul Sportiv Comunitar Sibiu și partenerul principal Visma Software, evenimentul fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Sportivă.