Ruxandra Cibu Deaconu, USR Sibiu: „Clădirile de patrimoniu sunt autentice cărți deschise care ne dezvăluie trecutul și ne permit să înțelegem cum a evoluat societatea de-a lungul timpului” (CP)

Programul „Agenda pentru Monumente” este o inițiativă a consilierilor judeteni USR pentru a sprijini proprietarii de clădiri clasificate ca monumente istorice în conservarea acestora.

Foto: USR Sibiu

Programul oferă posibilitatea proprietarilor de clădiri monumente istorice din județ să solicite finanțare pentru intervenții de punere în siguranță și conservare a acestor clădiri. Bugetul total alocat pentru program este de 100.000 de lei.

„Proprietarii de clădiri monumente istorice pot depune cereri de finanțare către Consiliul Județean, în care să detalieze natura intervențiilor necesare și costurile estimate. Cererile vor fi evaluate de către o comisie special constituită, care va analiza gradul de importanță istorică și culturală a clădirilor, precum și fezabilitatea și calitatea proiectelor propuse.

Finanțarea acordată poate fi utilizată pentru diverse lucrări de punere în siguranță, cum ar fi refacerea acoperișului sau consolidarea structurii clădirii. Proprietarii de clădiri vor trebui să prezinte un plan detaliat de lucru, precum și o estimare a costurilor pentru fiecare intervenție propusă.” a precizat Ruxandra Cibu Deaconu , președinta USR Sibiu.

Este important de menționat că programul este destinat exclusiv clădirilor clasificate ca monumente istorice și care se află în stare avansată de degradare și necesită intervenții urgente. Proprietarii care doresc să beneficieze de finanțare trebuie să îndeplinească criteriile și să respecte regulile stabilite de Consiliul Județean în cadrul acestui program.

Este singurul proiect de acest gen din județ iar consilierii USR au insistat timp de doi ani pentru a fi inclus în agenda de finanțare a Consiliului județean.

„Clădirile de patrimoniu sunt autentice cărți deschise care ne dezvăluie trecutul și ne permit să înțelegem cum a evoluat societatea de-a lungul timpului. Ele reprezintă locuri încărcate de povești, evenimente și personalități care au influențat cursul istoriei noastre. Fiecare detaliu arhitectural, fiecare frescă sau ornament reprezintă o valoare artistică și culturală de neprețuit. Investițiile în conservarea și restaurarea lor nu sunt doar o cheltuială, ci o investiție în valori culturale și economice durabile. Aceste clădiri pot fi atracții turistice importante, aducând beneficii economice comunităților locale prin creșterea turismului cultural și patrimonial.

Facem apel pe această cale către sibienii care dețin astfel de imobile să acceseze programul și să beneficieze de această finanțare. Știm, sumele sunt mici pentru nivelul cheltuielilor în acest sector, însă e un prim pas important în conservarea patrimoniului arhitectural și e păcat sa nu fie accesat” a mai declarat Ruxandra Cibu Deaconu.

FILIALA JUDEȚEANĂ USR SIBIU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura