Alte 36 de cazuri de rujeolă au fost confirmate și raportate în ultima săptămână, numărul total al îmbolnăvirilor depăşind 15.600, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 11 ianuarie, este de 15.636, din care 59 de decese. În ultima săptămână, au fost raportate încă 36 cazuri nou confirmate în opt judeţe.
Astfel, au fost raportate 12 cazuri noi în Teleorman, şapte în Sălaj, şase în Maramureş, câte trei în Neamţ şi Prahova, câte două în Bihor şi Iaşi şi un caz în Bacău.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă foarte contagioasă, uneori cu evoluţie severă, provocată de virusul rujeolic. Afectează mai ales copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, care nu sunt vaccinaţi şi care nu mai sunt protejaţi de anticorpii mamei lor. Modul cel mai eficace de a preveni rujeola este vaccinarea antirujeolică, care protejează şi elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicaţii sau deces.
Două doze de vaccin rujeolic protejează aproape 100% împotriva bolii şi complicaţiilor potenţial severe ale acesteia. Vaccinul ROR protejează copilul de trei boli: rujeola, oreion şi rubeolă. Prima doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 1 an, iar cea de-a doua doză la vârsta de 5 ani. În unele cazuri pot apărea reacţii adverse uşoare cum ar fi febra sau înroşirea şi umflarea uşoară a locului unde s-a făcut vaccinul.