Romgaz: Confirmare Plan de dezvoltare Neptun Deep

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (Romgaz) anunță, într-un comunicat, că Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost confirmat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale. „Acest moment reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale și presupune lucrări de foraj și de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale.“, transmite Romgaz.

foto: facebook/Romgaz

Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost transmis de filiala ROMGAZ BLACK SEA LIMITED împreună cu OMV Petrom spre confirmare la  Agenția Națională pentru Resurse Minerale la data de 21 iunie 2023.

Răzvan Popescu, Director General Romgaz: Confirmarea planurilor de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referință pentru proiectul Neptun Deep. Această etapă importantă reprezintă confirmarea faptului că decizia de a investi în proiectul Neptun Deep a fost una corectă, atât în interesul ROMGAZ cât și al asigurării și consolidării securității energetice a României”.

Aristotel Marius Jude, Director General Adjunct Romgaz: „Acest moment marchează atingerea unui obiectiv major pentru proiectul Neptun Deep, respectiv confirmarea resurselor și rezervelor din perimetrul Neptun Deep. Rămânem, în continuare, angajați în atingerea obiectivelor acestui proiect care va aduce beneficii incontestabile independenței energetice a României. Mulțumim, în numele ROMGAZ, echipelor implicate în acest proiect precum și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv”.

Despre proiectul NEPTUN DEEP

  • S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (Romgaz) este asociatul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED care deține 50% din participația în perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă (”Neptun Deep”), iar cealaltă cotă de participație de 50% este deținută de OMV Petrom care este și operator al proiectului Neptun Deep.
  • Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor si va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor.
  • ROMGAZ și OMV Petrom vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.
  • Neptun Deep va asigura un volum estimativ de gaze naturale de 100 miliarde metri cubi.
  • Prima producție este estimată în 2027.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura