Romgaz a ratat și cel de-al treilea termen fixat pentru realizarea centralei de la Iernut

Centrala Termoelectrică Iernut n-a mai fost dată „la cheie“ nici în decembrie 2020.

Centrala Termoelectrică Iernut, cea mai mare investiție Romgaz în producția de energie electrică, n-a mai fost dată „la cheie“ nici în decembrie anul trecut, fiind al treilea termen ratat până acum pentru realizarea obiectivului.

Șantier cu probleme

Prin contractul în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, semnat în 2016 cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, Romgaz urma să eficientizeze activitatea „prin creșterea randamentului Centralei termoelectrice (CTE) Iernut la minim 55%, încadrarea în cerințele de mediu (emisii NOX, CO2) și mărirea siguranței de exploatare“. Stabilea ca termen de finalizare a investiției luna ianuarie 2020. Din păcate, l-a ratat. Au apărut neînțelegeri cu constructorii, care s-au dovedit a fi „cu probleme“.

„De când a început pandemia, pe șantier sunt între 200 și 220 de persoane, în condițiile în care frontul de lucru este de peste 600 de persoane. În momentul de față, avansul lucrărilor este de 90 – 92%, deci există timp fizic să fie terminată lucrarea“, declara optimist directorul general Adrian Volitiru, în luna mai 2020, când se apropia și al doilea termen limită pentru realizarea investiției, fixat pentru 30 iunie 2020. Ratat și acesta, în cele din urmă, însă cu speranțe că al treilea, din decembrie 2020, va fi atins.

Legislație modificată

Pentru a nu pierde finanțarea nerambursabilă de peste 320 milioane lei acordată pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate gratuit de UE, Guvernul a fost pus în situația de a modifica legislația în vigoare.

Adrian Volintiru

„Cu siguranţă trebuie ca, la sfârşitul lui decembrie (n.r. 2020) centrala de la Iernut să fie funcţională. Nu avem altă soluţie şi vom face toate eforturile în continuare pentru a o avea la cheie atunci. Iernut este o investiţie la cheie. (…) General Electric în acest proiect, ca a treia parte, reprezintă un mare plus pentru noi şi ne va ajuta să atingem acest deziderat“, arăta tot optimist Adrian Volintiru, în luna mai a anului trecut. Și totuși…

Întârzieri grave

Al treilea termen fixat a fost ratat în decembrie 2020. Abia acum Romgaz a anunțat că nu a mai prelungit contractul cu Romelectro şi Duro Felguera, pentru realizarea centralei de la Iernut, „întrucât termenul de finalizare a lucrărilor, care a expirat la 26 decembrie 2020, nu a fost respectat“, potrivit unui comunicat al producătorului de gaze, remis AGERPRES.

„Referitor la Contractul de achiziţie publică nr.13384/2016, având ca obiect executarea proiectului la cheie Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA informează acţionarii şi investitorii asupra următoarelor: întrucât termenul de finalizare a lucrărilor care fac obiectul contractului menţionat mai sus nu a fost respectat, acesta expirând la data de 26 decembrie 2020, Romgaz a decis să nu dea curs cererii înaintate de către Asocierea formată din Duro Felguera SA şi SC Romelectro SA prin care se solicita prelungirea acestui termen“, potrivit comunicatului.

Romgaz va găsi soluţiile necesare finalizării şi punerii în funcţiune a Centralei Termice Iernut şi va informa în continuare piaţa cu privire la această investiţie, mai arată sursa citată.

Termenul de finalizare a lucrărilor era de 36 luni de la data intrării in vigoare a contractului.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Acum, a fost fixat un al patrulea termen limită, pentru 30 iunie 2021. Guvernul se vede nevoit să modifice din nou legislația în vigoare pentru ca investiția să nu piardă finanțarea nerambursabilă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura