Românii vor pune pe masa de Crăciun mai multă carne de porc importată. Industria cărnii românești, „lovită” de pesta porcină

Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în vitrinele magazinelor în această perioadă va proveni din importuri. Peste 90% din toate cazurile de pestă porcină africană din Europa sunt în România.

Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în această perioadă va proveni din importuri, în contextul în care sectorul continuă să înregistreze pierderi semnificative din cauza pestei porcine africane (PPA), dar şi a vânzărilor necontrolate din piaţa micilor crescători, anunță Agerpres.

„Piaţa cărnii de porc este tipică apropierii sărbătorilor, este ruptă în două. Este piaţa noastră, a fermelor comerciale care sunt autorizate sanitar-veterinar şi care ne vindem animalele în viu către abatoare şi cealaltă piaţă, cea a micului crescător, care are contact direct cu cumpărătorul. Exact din aceste motive noi nu reuşim să vindem către abatoare cu mai mult de 6 lei/kilogram în viu, iar pe piaţa cealaltă kilogramul este dublu sau aproape triplu. Preconizăm că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în comerţul modern în galantare va proveni din importuri”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.

Carne de porc, vândută ilegal pe platforme online

Acesta susţine că pe platformele de vânzări, cu toate că este ilegal să se vândă porc şi carne de porc, sunt sute de anunţuri cu preţuri cuprinse între 12 şi 16 lei pe kilogramul de carne de porc în viu.

„Realitatea este că fenomenul nu a fost nici pe departe ţinut sub control. Vorbim şi de riscul pe care şi-l asumă cei care achiziţionează, pentru că în mod normal nu ar trebui să se vândă animale sau carne fără avizul unui medic veterinar. Din acest punct de vedere avem o concurenţă neloială. Vindem carnea de porc în viu la 6 lei/kg, dar în acelaşi timp plătim şi taxe şi impozite pe vânzările respective”, avertizează Ladoşi.

Potrivit acestuia, industria a pierdut numai în acest an peste 600.000 de animale din cauza PPA, porci care ar fi trebuit să acopere consumul intern în această perioadă specifică în care creşte consumul şi, implicit, şi cererea.

Cât va costa carnea de porc de Sărbători?

În ceea ce priveşte preţul cărnii de porc din magazine, Ladoşi susţine că este foarte dificil să faci o apreciere întrucât carnea se vinde pe sortimente, însă la carcasă diferenţa este foarte mare faţă de cât primesc producătorii.

„În contextul în care noi primim pe carcasă în jur de 7,50 lei/kg, preţul în magazine l-am găsit între 11 şi 14 lei/kg. Aceasta este diferenţa şi ea merge strict în buzunarele celui care vinde carcasa”, a subliniat Ioan Ladoşi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*