Românii, trădați din nou de Austria. Emil Boc: „Spiritul lui Avram Iancu a fost trădat a doua oară”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, se arată pentru boicotarea unor companii austriece, după votul care a blocat intrarea României în spațiul Schengen. Edilul arată că nu este prima oară când românii sunt trădați de Austria.

Edilul clujean a declarat miercuri, la București, că va face „recomandările administrative necesare” pentru întreruperea colaborării instituției aflate în subordinea sa cu companiile austriece, în semn de protest față de decizia cancelarului austriac, Karl Nehammer, de a vota împotriva aderării României la spațiul Schengen.

Primarul arată că nu este prima oară când românii sunt trădați de Austria, făcând apel la evenimente din istoria Transilvaniei, relatează Monitorul de Cluj.

„Voi face recomandările administrative necesare. Să ne uităm la CEC, dacă nu are condiții mai bune și probabil că are condiții mai bune decât alte bănci de pe piață. Spiritul lui Avram Iancu a fost trădat a doua oară. Nu e de râs asta, e chiar serios. Avram Iancu a avut încredere în împăratul Austriei în 1848 și l-a sprijinit cu oastea, cu sângele şi cu pieptul, în Munţii Apuseni, l-a apărat pe împăratul Austriei, care după aceea i-a întors spatele și a fost o trădare”, a declarat Emil Boc, citat de Digi24.

Klaus Iohannis: „Nu va exista un boicot la adresa Austriei”

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu va exista un boicot împotriva Austriei din partea instituțiilor statului, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Potrivit şefului statului, aceste chestiuni trebuie rezolvate cu diplomaţie.

„Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi şi aşa mai departe. Şi vreau să vă spun foarte clar: nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme”, a transmis Iohannis.

„Integrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare. (…) Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit”, a spus şeful statului.

Președintele a afirmat că pentru atingerea acestui obiectiv trebuie rezolvate două probleme: atitudinea Austriei care este rezervată şi votul Olandei care a fost mixt, pentru România fiind un da, iar pentru Bulgaria un jumătate nu.

El a arătat că nu este posibil ca în concluziile Consiliului European de joi să se regăsească o menţiune cu privire la aderarea României la Schengen.

„Consiliul lucrează cu unanimitate. Concluziile se pot adopta doar dacă există unanimitate, ori aceleaşi reţineri care au fost în JAI încă persistă şi atunci nu putem să ne gândim că vom obţine un rezultat senzaţional. Suntem în faza în care trebuie să reluăm, nu chiar de la zero, dar de destul de jos toate discuţiile, să construim încă o dată întreaga abordare cu mai multă insistenţă, cu mai multă convingere, dar va necesita timp. Vă rog să nu aveţi aşteptarea că astăzi sau mâine în Consiliu se hotărăşte ceva clar în ceea ce priveşte aderarea, însă pot să vă spun că, personal, îmi imaginez că o aderare este posibilă în anul viitor, în 2023”, a spus Iohannis.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*