Două sondaje de opinie distincte prezintă imaginea unei Românii scindate, în care românii ar continua să susțină aceleași partide politice, în ciuda evenimentelor dramatice de la Crevedia și 2 Mai. Evident, electoratul a început să fie „formatat” după chipul și asemănarea politicienilor, notează Monitorul de Cluj.
Foto: Arhivă
Anul 2024 vine cu patru rânduri de alegeri: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.
Opinia românilor în privința liderilor politici a început să fie cizelată prin intermediul „sondajelor” de opinie, controlate de un partid sau de altul. Inadvertențele sunt însă cât se poate de evidente: deși azilele groazei au cutremurat o țară întreagă, fenomenul drogurilor din România este scăpat de sub control în rândul tinerilor (cazul 2 Mai), iar corupția continuă să facă victime, precum în tragedia de la Crevedia, românii ar continua să-și voteze „torționarii”.
Două sondaje, două Românii, același electorat
La o distanță de câteva zile, în spațiul public au apărut două sondaje de opinie – unul realizat de casa de sondare INSOMAR, deținută de Maricel Păcuraru, acționarul principal al postului Realitatea Plus, celălalt realizat de CURS, la comanda PSD, după cum arată defapt.ro
Primul plasează partidul AUR, condus de George Simion, în preferințele electoratului, cu 27% intenție de vot, dacă mâine ar avea loc alegeri. Și, în mod surprinzător, sau nu?, o aduce în prim-plan pe Gabriela Firea, fostul ministru al Familiei și Egalității de Șanse, în mandatul căreia au devenit publice atrocitățile din azilele groazei din Voluntari și din țară.
Mai mult, Gabriela Firea s-ar bucura de aceeași rată a încrederii ca Patriarhul Daniel.
Sursa foto: INSOMAR
Unul dintre aspectele ce merită semnalate, în privința sondajului ISNOMAR, se referă la interpretarea găunoasă – în termeni aproape categorici – a datelor obținute în perioada 28 – 31 august 2023, adică în timp ce vâlvătaia de la stația GPL din Crevedia continua să se manifeste, pericolul nefiind eliminat încă.
Interpretare sau manipulare?
Sondajul încearcă să surprindă „o schimbare semnificativă în peisajul politic”, care aduce partidul „AUR în frunte, depășind PSD, și cu alte partide mai noi obținând scoruri notabile”, pentru a justifica modul în care electoratul își „reevaluează opțiunile și poate căuta alternative la partidele tradiționale”.
Însă, cum a ajuns AUR „în frunte” și care sunt partidele noi, dar cu „scoruri notabile”?
Sursa foto: INSOMAR
Pentru o imagine de ansamblu, merită amintit faptul că partidul lui George Simion este deja în plină campanie pre-electorală, fiind singura formațiune politică ce și-a anunțat, nominal, candidații pentru alegerile europarlamentare.
Numele viitorilor aleși – precum Dan Tănasă, Şerban Dimitrie Sturza, Gheorghe Piperea sau Monica Iagăr, mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, au ajuns în spațiul public din calcule ce țin de avantajele politicii: electoratul trebuie să se familiarizeze cu acestea și să poată asocia măcar imaginea viitorului europarlamentar cu numele acestuia.
De altfel, AUR și-a anunțat intenția de a atrage voturile românilor din străinătate, pe care încearcă să-i convingă că reprezintă „o soluție pentru viitorul României”, potrivit ziare.com
Însă, deși poate încă prea puțini români știu că senatorul Diana Șoșoacă este lider de partid (S.O.S. România) și continuă să o identifice imaginea scandalurilor în care a fost implicat senatorul Șoșoacă cu partidul AUR, sondajul ne spune că partidele noi au înregistrat „scoruri notabile”.
Mai exact, SOS România, partidul condus de Diana Șoșoacă, era cotat cu 5% intenție de vot în luna iunie, dar a scăzut sub prag, la 4%, în luna august, după cum arată libertatea.ro
Cum crește PSD în sondajele comandate de partid, în ciuda tragediilor din țară?
Un alt sondaj, realizat la comanda PSD, susține că partidul a crescut, în pofida scandalurilor în serie și a eșecurilor guvernării.
Sondajul CURS, realizat de o firmă deținută de jurnalistul Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa, după cum informează defapt.ro, arată că PSD ar obține 32%, AUR și PNL ar fi la egalitate cu 19%, iar USR s-ar clasa pe locul al treilea, cu 12%, dacă duminică ar fi alegeri parlamentare, potrivit sondajului CURS.
Sondajul mai arată că două treimi din români cred că lucrurile merg într-o direcție greșită, dar apreciază ca fiind „foarte bune” următoarele măsuri propuse de Guvern: reducerea numărului de angajați la stat (77%), taxe mari pe vicii (71%), impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri a multinaționalelor (68%), eliminarea unor facilități fiscale acordate firmelor (54%).
De fapt, sondajul nu face decât să pregătească electoratul pentru „oferta” politică din 2024. Electorat ce este chemat să aprobe măsurile „glorioase” ale PSD-ului, pe care le regăsește prea puțin în Piața Obor sau în hypermarket, dar pe care le încuviințează în sondaje. Altfel spus, chiar dacă măsurile Guvernului Ciolacu îi lasă românului portmoneul la fel de gol, dintr-o pornire masochistă, votantul va continua să-și susțină partidul care-l sărăcește.
Un sondaj de opinie problematic
Cele două sondaje, INSOMAR și CURS, plasează în intențiile de vot ale românilor două partide: AUR și PSD sau PSD și AUR.
După cum arată presshub.ro, modul în care au fost puse întrebările și cum a fost realizat eșantionul reprezentativ în cadrul șondajului INSOMAR reflectă mai degrabă o viciere a rezultatului.
„Un sondaj poate deservi comunicarea politică in feluri diferite”, avertizează Oana Marinescu, expert în comunicare, inclusiv politică, citată de presshub.ro
„Probabil că au vrut sa arate cum nu se face cercetare socială, ci cum se face manipulare. Definiția metodologiei folosite pentru construcția eșantionului este, după părerea mea, greu de înțeles”, arată Oana Marinescu.
Totuși, deși sondajul INSOMAR este mai degrabă manipulator, nu înseamnă că nu surprinde și o realitate, respectiv faptul că AUR este pe creștere electorală, semnalează Oana Marinescu.
România sondajelor făcute la comanda partidelor politice continuă să uimească prin modul în care electoratul ar continua să voteze aceleași partide și lideri politici care se fac responsabili de tragediile care au îngrozit România ori că ar fi dispuși chiar la o direcție radicală și prea puțin europeană, prin promovarea unui partid cu un discurs belicos și naționalist.