România se întoarce la aprozarele şi alimentarele de stat

Guvernul vrea să înființeze magazine de stat cu produse exclusiv românești, care să îi scoată din ecuație pe intermediarii de produse agricole și să concureze cu hipermarketurile și supermarketurile străine.

În acest sens, Executivul a majorat la peste 93 de milioane de lei capitalul Casei de Comerț Agroalimentar Unirea S.A., instrumentul prin care Ministerul Agriculturii vrea să înființeze aceste magazine, un fel de „guvernomate” cu produse alimentare autohtone.

În teorie, Casa de Comerţ Unirea ar trebui să creeze un sistem integrat de valorificare pentru fructe, legume, lactate, carne şi cereale, atât pentru export, cât şi pentru piaţa internă. O salată ar trebui preluată de reprezentanţii societăţii de stat de la poarta solarului, dusă într-un depozit de frig, sortată, ambalată şi trimisă peste hotare, sau într-unul din magazinele unei reţele proprii. Ideea e ca şi producătorul să câştige mulţumitor şi cumpărătorul să ia cât mai ieftin.

Surse apropiate proiectului spun că 20 de milioane de euro sunt deja alocaţi activităţii Casei de Comerţ pentru acest an. Iar administratorii au cerut 100 de milioane de euro pentru 2020.

Ministerul Agriculturii promite că va crea mai multe platforme de preluare a produselor agricole, dar și o bursă a peștelui și o serie de clustere agricole, investițiile urmând să atingă 100 milioane euro, mai arată sursa citată.

„Deja sunt în legătură cu fermierii pentru a stabili pe bază de înţelegeri şi contracte care sunt produsele pe care le pot obţine anul acesta, care este modul de ambalare”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii, informează stirileprotv.ro.

Un depozit de fructe a fost închiriat, aşadar în câteva luni am putea avea aprozare şi alimentare de stat, ca înainte de 1989.

Patronatele din industria alimentară spun că singurul fel în care statul va putea intra pe o piaţă liberă este preţul de dumping, adică sub cât oferă privaţii şi fără a ţine cont de câştig. Doar că acest mecanism poate destabiliza piaţa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura