România riscă o condamnare din partea Curții Europene de Justiție

România nu a reușit să închidă peste 30 de depozite de deșeuri industriale, iar Curtea Europeană de Justiție ar putea condamna, luna viitoare, statul român în această cauză.

FOTO: pexels.com

România era obligată să închidă şi să reabiliteze gropile de gunoi, municipale şi industriale, care nu respectă standardele, până la data de 16 iulie 2009, moment la care existau 109 depozite neconforme de deşeuri.

În condițiile în care statul român nu s-a achitat de sarcinile care i-au revenit, țara noastră risă să plătească sancțiuni.

„Pe 14 decembrie, cel mai probabil, Curtea Europeană de Justiţie va condamna statul român într-o cauză legată de neînchiderea, neecologizarea unor depozite de deşeuri. Din lista celor 101 de depozite, în legătură cu care am fost condamnaţi deja în 2018, am reuşit să închidem doar o parte, iar astăzi când discutăm sunt încă 31 astfel de depozite industriale neecologizate. Acestea, din păcate, vor pune România în situaţia în care nu doar să fie condamnată, dar există un risc major să fim condamnaţi cu sancţiuni pecuniare. Adică, în loc să investim banii în şcoli, în grădiniţe, în drumuri şi în alte investiţii de care avem atât de mare nevoie, o să trebuiască să plătim amenzi şi penalităţi”, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, citat de Agerpres.ro

Din cauza progreselor lente, Comisia Europeană (CE) a decis să aducă această problemă în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în luna februarie 2017. Hotărârea CJUE a vizat 68 de gropi de gunoi, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până în 2020. De altfel, până în luna ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrărilor necesare pentru închiderea, sigilarea şi regenerarea restului de 48 de gropi de gunoi nu fuseseră încă planificate, aprobate sau iniţiate. De aceea, forul european a decis să trimită României o scrisoare de notificare formală, după decizia CJUE.

În luna februarie a anului trecut, România a fost dată din nou în judecată de Comisia Europeană, pentru că nu a închis toate cele 68 de gropi de gunoi neconforme.

Colectare pe tipuri de deșeuri

Deșeurile se împart în câteva categorii, în funcție de proveniență, consistență și caracterul biodegradabil. Acestea pot fi deșeuri municipale (deșeuri menajere/stradale, deșeuri rezultate din construcții și cele colectate de operatorii de salubritate), industriale (din procesele de fabircație) și medicale (deșeuri periculoase și nepericuloase rezultate din activitatea medicală).

O bună parte dintre deșeurile industriale, precum plasticul, sticla, deșeurile electronice, hârtia/cartonul pot fi reciclate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*