România în UE, prin ochii elevilor

Trei liceeni care studiază în limba germană au fost premiați de Consulatul General al Germaniei din Sibiu și Hermannstädter Zeitung pentru eseurile lor despre rostul României în Uniunea Europeană.

 

27 de elevi care locuiesc în zona deservită de misiunea diplomatică germană din Sibiu au participat la concursul cu tema „România, din 2007 în Uniunea Europeană. Avantaje și dezavantaje. Ce i-a adus României aderarea la UE? Cum vedeți România peste 10 ani în UE“.

Câștigători din Brașov și Alba Iulia

Festivitatea de premiere a avut loc la Consulat, ieri după-amiază, și i-a avut ca protagoniști pe cei trei fericiți câștigători: Irina Teletin și Ioana-Andreea Paul, ambele de la Liceul Teoretic „Johannes Honterus“ din Brașov, respectiv Kilian Wünsch, care frecventează Școala „Sf. Iosif“ din Alba Iulia. „Am vrut să-mi fac părerile cunoscute. Am vrut să arăt că și noi, tinerii, analizăm lumea și observăm totul și, poate, chiar putem schimba câte ceva“, a mărturisit una dintre premiante.

Cei mai buni dintre cei buni

Lucrările copiilor au fost înscrise în concurs până în 9 februarie, după care au fost evaluate de juriul format din E.S. Hans Erich Tischler, consulul general al Germaniei la Sibiu, Beatrice Ungar, redactorul șef al săptămânalului Hermannstädter Zeitung, și Monika Hay, directoarea Colegiului Național „Samuel von Brukenthal“ Sibiu. „Ați avut o temă destul de grea de abordat și vă mulțumesc foarte mult pentru lucrările pe care le-ați scris. La concurs au participat foarte mulți elevi, dar dintre toți aceștia, voi sunteți cei care ați câștigat, motiv pentru care vă felicit din suflet. Nu ne-a fost ușor, am parcurs cu mare atenție toate lucrările“, le-a spus câștigătorilor consulul Tischler. Organizatorii concursului au pregătit câte un cadou simbolic și pentru participanții care nu s-au numărat printre câștigători.

„Faptul că niciunul dintre câștigători nu este de la liceul «Brukenthal» este dovada că am fost obiectivi“, a menționat Monika Hay.

Monika Hay

„Europa este în continuă construcție“

Totodată, diplomatul german a ținut să puncteze evoluția bună a relațiilor recente dintre cele două țări. „Europa este o casă a cărei construcție încă nu s-a finalizat, ci este în continuă construcție. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și Germania s-au apropiat ca țări. Ele au fost partenere și înainte, în cadrul Consiliului European de la Strasbourg, dar acum sunt membre ale aceleiași Uniuni“, a subliniat Tischler.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*