România în fața preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene. Ce cred românii?

Aproape 7 din 10 români (68%) au auzit despre faptul că România deține, în 2019, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar peste trei sferturi dintre români consideră că aceasta este un lucru bun pentru țara noastră, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES.

“Preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene are un grad ridicat de favorabilitate din partea românilor, iar intrarea României în UE este evaluată  ca un aspect pozitiv de către 81% dintre români. Totuși, românii sunt pesimiști cu privire la șansele de aderare a țării noastre la Spațiul Schengen”, menționează studiul.

La 1 ianuarie 2019, România a preluat de la Austria președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene (CUE), timp de un semestru (6 luni). Ceremonia oficială de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a avut loc, ieri, la București.

Intrarea României în UE – evaluată în termeni pozitiv de către români

“Pe un fond de încredere în Uniunea Europeană mai ridicat decât media europeană, 8 din 10 români evaluează intrarea țării noastre în Uniune ca fiind un lucru bun pentru țara noastră”, menționează IRES.

Informare ridicată cu privire la preluarea Președinției Consiliului UE

“Aproape 7 din 10 români (68%) au auzit despre faptul că România deține, în 2019, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. 32% declară că nu știu despre acest lucru. 6 din 10 români informați despre deținerea de către România a Președinției Consiliului UE cunosc faptul că durata mandatului țării noastre este de 6 luni. Trei sferturi dintre participanții la studiu au identificat corect faptul că România nu a mai deținut, în trecut, Președinția Consiliului UE, în timp ce 13% dintre cei chestionați cred că țara noastră a mai deținut acest mandat”, se arată în documentul citat.

Preluarea de către România a Președinției Consiliului UE – grad ridicat de favorabilitate

Peste trei sferturi dintre români consideră că deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene este un lucru bun pentru țara noastră, în timp ce 1 din 10 are o opinie contrară.

Mai mult de două treimi dintre participanții la studiul IRES (70%) cred că România va avea mai mult de câștigat în urma deținerii Președinției Consiliului UE.

Intrarea României în Schengen – privită cu pesimism

Aproape două treimi dintre respondenți cred că șansele României de a deveni membru cu drepturi depline ale Spațiului Schengen, în anul 2019, sunt mici și foarte mici. Aproape un sfert dintre cei chestionați evaluează aceste șanse ca fiind mari și doar 6% ca fiind foarte mari.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura