Actorul și muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani. Decesul a survenit în urma unui stop cardiorespirator iresuscitabil.
Informația a fost confirmată, pentru AGERPRES, de coordonatorul SMURD București, medicul Bogdan Oprița. „Două echipaje SMURD s-au deplasat la fața locului. Este vorba despre un stop cardiorespirator iresuscitabil”, a declarat Oprița. Ioan Gyuri Pascu a murit acasă, în jurul orei 5,00 dimineața. Manevrele de resuscitare au durat aproximativ o oră.
Monica Anghel: „Avea un suflet de copil”
Ioan Gyuri Pascu era un om extraordinar, cu un suflet de copil, a declarat pentru AGERPRES cântăreața Monica Anghel. „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil, avea nevoie de multă dragoste, de oameni sinceri și deschiși lângă el, cărora să le ofere și el dragostea lui, dar să și primească. Era un om foarte sensibil. Dumnezeu să-l odihnească”, a spus aceasta.
Jojo: „Gyuri era cu adevărat special”
Era definiția artistului frumos boem, un amestec exploziv de talent, carismă și inteligență umană și artistică, spune Cătălina Grama (Jojo), care a fost colegă cu actorul în grupul Divertis. „Gyuri era cu adevărat special, aș putea spune unic chiar. Un amestec exploziv de talent, carismă și inteligență umană și artistică. V-a bucurat de-a lungul vieții sale pe mulți dintre voi cu umorul lui fantastic, mai ales în perioada anilor săi la Divertis. A făcut film și teatru, a scris și a cântat din toată inima cu mesaj, boem, așa cum i-a stat lui cel mai bine. Gyuri era definiția artistului frumos boem, a artistului real, interesat mereu de artă și de ceea ce poate face pentru ea și prin intermediul ei cu chitara, stiloul sau un scenariu în mână”, a scris Jojo, pe pagina sa de Facebook. Totodată, actrița îi mulțumește lui Ioan Gyuri Pascu pentru toate momentele petrecute împreună. „L-am prețuit și a fost primul om cu care am avut primul schimb de replici la prima mea apariție în cadrul grupului Divertis. Îi datorez multe dintre personajele mele, mult din curajul și îndrăzneala pe care le-am căpătat jucând comedie. M-a încurajat și m-a inspirat frumos și unic de fiecare dată. (…) Eu așa te voi păstra în suflet și în minte, dragul meu Ioan Gyuri Pascu… Ca pe un om și artist plin de viață și umor, râzând cu sufletul deschis către viață. Cerul e mai bogat acum. Condoleanțe familiei și tuturor celor apropiați. Să nu ne uiți niciodată. Noi cu siguranță nu te vom putea uita”, a arătat Jojo.
Dacian Cioloș: „Drum Bun, Gyuri”
Premierul Dacian Cioloș a transmis un mesaj de condoleanțe la moartea lui Ioan Gyuri Pascu, afirmând că acesta va rămâne în amintirea colectivă ca un „artist complet”. „Mi-ar fi foarte greu să îmi imaginez astăzi momentul de cotitură al anilor ’90 fără satira politică, umorul, subtilitatea și energia Grupului Divertis, asupra căruia Ioan Gyuri Pascu și-a pus amprenta originalității și sensibilității, cu curajul și dezinvoltura izvorâte din bunul simț și profunzimea cu care înțelegea vremurile. Talentul și popularitatea sa au crescut în timp și au devenit mai puternice prin ideile promovate, conturând un profil în care se regăsesc mulți din cei ai generației noastre. Ioan Gyuri Pascu a fost un artist complet — actor creativ și muzician inspirat, om al cuvântului vorbit și scris, spontan și profund spiritual — și astfel ne va rămâne în amintire. Condoleanțe familiei și prietenilor! Drum Bun, Gyuri”, a scris premierul pe contul său de Facebook.
Irina Margareta Nistor: „Nu pot să cred că nu mai e”
Ioan Gyuri Pascu a fost un personaj și un artist absolut pasionat și pasional în tot ce făcea, a declarat, pentru AGERPRES, criticul de film Irina Margareta Nistor. „Nu pot să cred că nu mai e”, a spus Irina Margareta Nistor. Ea a amintit că Ioan Gyuri Pascu, pe lângă rolul din trupa Divertis și cuplul cu Monica Anghel, a fost distribuit în filme de mari regizori români precum Lucian Pintilie și Cristian Mungiu. „Sigur că noi l-am cunoscut întâi cu ‘Divertis’ și după aceea când cânta și știa să adune lumea în jurul lui. Mi s-a părut extraordinar că, după ce a fost personaj la ‘Divertis’ și după ce a făcut un cuplu cu Monica (Anghel — n.r.), care ne-a relaxat și pe care în weekend îl așteptam ca pe desertul cel mai drag, mi s-a părut extraordinar că a reușit să își completeze cariera asta cu două filme cu regizori foarte mari. Mă refer aici la Lucian Pintilie și la ‘O vară de neuitat’, care știm că a bătut lumea și că este un film în care a jucat cu nume foarte mari nu numai din România, ci și o franțuzoaică extraordinară. Se vedea și acolo că lucra cu foarte multă pasiune și cred că toate astea l-au făcut să ardă mai intens decât normal. Al doilea film era ‘Occident’-ul lui Cristian Mungiu, care în momentul de față este cel mai premiat regizor, și este clar că a simțit ceva. El are foarte mult fler când își alege distribuțiile și a simțit complexitatea și intensitatea unui artist foarte mare”, a afirmat Irina Margareta Nistor. Potrivit acesteia, în urma lui Ioan Gyuri Pascu au rămas „momente importante de film sau de televiziune”. „Îmi pare rău că nu vom mai putea să îl ascultăm în concerte”, a mai spus ea.
George Ivașcu: „A mai plecat un prieten spre Ceruri”
A mai plecat un prieten spre Ceruri, a scris actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, pe Facebook. „A mai plecat un prieten spre Ceruri. A mai plecat un om cu suflet mare, un actor talentat care a dăruit atâta veselie tuturor celor care l-au urmărit. Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace”, a scris Ivașcu pe pagina sa de socializare.
Alexandru Arșinel: „E cumplit…”
Ioan Gyuri Pascu era o personalitate complexă, cu largi disponibilități și multe calități, a afirmat luni actorul Alexandru Arșinel, directorul Teatrului de revistă „Constantin Tănase” din București, care și-a exprimat regretul pentru moartea artistului. „E cumplit. La vârsta lui… O personalitate artistică cu atâtea disponibilități, cu atâtea calități — compozitor, cântăreț, umorist. Ce aborda putea să facă cu atâta talent. E regretabil. (…) Nu am lucrat cu el, dar asta nu înseamnă că nu am remarcat apariția acestui talent după 1989”, a declarat pentru AGERPRES Arșinel.
Mircea Vintilă: „Nu mai e cineva ca el”
Cantautorul Mircea Vintilă consideră că moartea actorului Ioan Gyuri Pascu lasă un mare gol și spune că nici nu mai este cineva ca el. „Ce? Gyuri? M-am zăpăcit așa de tare… Ia uite măi, ce necaz! Era extraordinar, în primul rând ca om”, a declarat Vintilă, vădit emoționat, pentru AGERPRES. El a spus că a fost „de foarte multe ori” pe scenă cu regretatul actor. „De multe ori. De foarte multe ori. Și pe la Izvorul Mureșului, și pe la Poiana Brașov și pe la Pârâul Rece. Lasă un mare gol. Nici nu mai e cineva ca el”, a mai spus cantautorul.
Dorel Vișan: „A fost un băiat nemaipomenit”
Ioan Gyuri Pascu a fost un artist care semăna numai cu el însuși, a declarat, luni, pentru AGERPRES, actorul Dorel Vișan. „Îmi plăcea ce făcea. Un artist care semăna numai cu el însuși. Vreau să spun că în perioada pe care a trăit-o pe acest pământ a făcut mai mult decât mulți artiști. A fost un băiat nemaipomenit, păcat că asemenea oameni dispar și nu prea vine altceva în urma lor”, a afirmat Dorel Vișan. El a spus că Gyuri Pascu a fost „un artist multilateral”, care avea o voce frumoasă și care „era preocupat să găsească melodii frumoase”.
Actorul și muzicianul Ioan Gyuri Pascu s-a născut la 31 august 1961, la Agnita. În 1987 a devenit membru în grupul ‘Divertis’, alături de care a încântat publicul timp de 20 de ani, participând la multe spectacole live, emisiuni de radio și televiziune.
Gyuri Pascu a absolvit Facultatea de Filologie, secția română-spaniolă, din cadrul Universității din Cluj-Napoca. A debutat în 1978, în trupa „Trandafirii Negri”, din Mediaș – vocal și chitară ritmică.
În 1987 a devenit membru în grupul Divertis, alături de care a încântat publicul timp de peste 20 de ani, participând la multe spectacole live, emisiuni de radio și televiziune. În 1992 a format trupa Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, cu care a participat la festivaluri internaționale de jazz și blues, precum și la festivaluri de rock. În 1992 a înființat, împreună cu Daniela Marin, prima casă de discuri independentă din țară, „Import Service Tempo”, denumită ulterior „Tempo Music”. Ioan Gyuri Pascu a jucat în filmele „O vară de neuitat” în regia lui Lucian Pintilie și „Occident” (2002), regizor Cristian Mungiu.
Din discografia sa menționăm: „Mixed Grill’ (1993), „Mașina cu Jazzolină” (1994), „Gânduri nevinovate” (1997), „Lasă” (2000), „Stângul de a visa” (2002), „Prinde o stea” (2003), „Jocul de-a joaca” (2006) ș.a. În 2007 i-a apărut albumul „La jumătatea vieții”. A plecat din grupul Divertis în 2007 și s-a ocupat de spectacole, piese de teatru și turnee prin țară. A fost protagonist în spectacolul „Vicontele” de Eugen Ionescu, în regia Luminiței Văleanu — spectacol muzical cu păpuși (în coproducție cu Teatrul de Păpuși „Puck”), care a avut premiera în deschiderea stagiunii 2007-2008 a Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. La acest spectacol Ioan Gyuri Pascu a semnat și muzica.
A jucat în rolul lui Cadâr, din „Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ioan Popa, în regia lui Doru Ana, efectuând numeroase turnee cu această piesă. Din toamna lui 2009 s-a alăturat din nou echipei Divertis, acum „Divertis: Land of Jokes”, în rolul „Nemuriciului”. În decembrie 2009, a fost invitatul special al celebrului Harlem Gospel Choir, într-un proiect inedit, dedicat special publicului român, spectacolul fiind inclus în turneul mondial „Concert of Hope/Remembering Michael Jackson”. Din 2011 a făcut parte din „Distractis Show”, un program cu satiră politică lângă umor elegant, spontan, improvizat, foștii „Divertiși” revenind după 11 ani la televiziunea publică, unde au mai putut fi urmăriți în perioadele 1990-1993 și 1998-2000.
A participat la numeroase festivaluri, precum: a XII-a ediție a Festivalului Castanilor, de la Ploiești, a VII-a ediție a Festivalului Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”, de la Alba Iulia, a X-a ediție a festivalului Bistrița Folk (2011), Muscel Cloverfest, singurul festival de cover-uri din România (2012), a IX-a ediție a Festivalului — Concurs „Ziua de Mâine”, de la Alba Iulia (2013), a cincea ediție a Festivalului de teatru independent „25 de ore de teatru non-stop”, de la Sibiu (2015), a doua ediție a Festivalului „Opera Copiilor”, organizat de Opera Comică pentru Copii (iunie 2016), precum și la spectacolele-eveniment „Clipe de viață”, un program permanent al UNITER (2013, 2014, 2015).
De asemenea, Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers au participat la: Festivalul de folk de la Gărâna (2013), a șasea ediție a Festivalului de Film Istoric de la Râșnov (2014), a patra ediție a Festivalului „Folk pe Pâine”, din orașul Pecica, și la prima ediție a Festivalului de Muzică Bună din Tulcea (2015), a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Nou, de la Arad (2016). În cadrul celei de-a XX-a Gale a Premiilor UNITER, din 2012, Ioan Gyuri Pascu a primit o diplomă de excelență din partea Uniunii Teatrale. În 2013 grupul Distractis a revenit cu un nou spectacol, „Nemuricii”, în care foștii membri ai grupului Divertis și-au propus să retrăiască alături de spectatori atmosfera show-urilor care le-au adus notorietatea. Cartea sa „Aventurile lui Chilli Ramirez — Poveștile lui Gyuri” a fost desemnată la Târgul GAUDEAMUS Mamaia, ediția a V-a, din august 2013, „Cea mai râvnită carte a târgului”.
A compus muzica pentru spectacolul „Muzicanții din Bremen”, adaptare după Frații Grimm de Ema Stere, în regia lui Attila Vizauer, a cărui premieră a avut loc pe 14 mai 2014, la Teatrul Țăndărică din București. A făcut parte din distribuția spectacolului „Henric al V-lea”, a cărui premieră a avut loc pe 29 noiembrie 2014 la Teatrul Național Radiofonic, în anul împlinirii a 450 de ani de la nașterea lui William Shakespeare, precum și din distribuția comediei „4 x 4 personaje” a Teatrului Spiritual București, care a deschis ediția a VI-a a Festivalului „25 de ore de teatru non — stop”‘, de la Sibiu (2016). De asemenea, a apărut, alături de alte nume din mass-media sau industria de divertisment, precum Mihai Dobrovolschi, Vlad Craioveanu, și Adrian Sitaru, în lungmetrajul documentar „Chuck Norris versus Communism” (2015).