Mesajele sunt publicate în ordinea în care au fost primite la redacție.
Zacharie Benedek, deputat UDMR: „De Ziua Națională a României, urez tuturor românilor La mulți ani, bucurii și îndeplinirea dorințelor. Sper ca, în următorii 100 de ani, să punem accentul mult mai mult pe ceea ce ne unește decât pe ceea ce ne separă.“
Organizația PMP Sibiu: „La mulți ani, România noastră! Acum, la ceas Centenar, dorim ca spritul și demnitatea noastră de români să fie mai puternice ca niciodată. Drumul Reunirii a inceput și rămane Proiectul nostru de Țară. Unirea de acum 100 de ani ne face să înţelegem cât de mult au contat unitatea, independenţa şi suveranitatea neamului. Datoria noastră este să luptăm în continuare pentru a păstra ceea ce am primit şi pentru a desăvârşi idealul la care au visat generaţii întregi de români. Sperăm ca toată politica românească să se așeze cât mai curând pe bazele valorilor morale ale principiilor sanatoase. La mulți ani, români!”
Cornel Benchea, manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu: „Cu ocazia centenarului MARII UNIRI, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu urează românilor de pretutindeni LA MULŢI ANI, multă sănătate şi realizări! LA MULŢI ANI, România!”
prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu: “1 Decembrie este cea mai importantă zi a României, ziua pe care o întâmpinăm cu sufletele pline de mândrie, recunoștință și speranță. Este ziua în care Marele Vis al românilor, de a forma o singură națiune şi de a sta sub același tricolor, a devenit realitate, acum 100 de ani.
Astăzi, când sărbătorim Centenarul Marii Uniri, istoria ne provoacă să nu ne uităm trecutul și să îi prețuim pe cei care ne-au oferit șansa de a trăi liberi și de a ne bucura de această ţară. Ne provoacă să trăim prezentul amintindu-ne mereu de tradiția și de autentica moștenire românească.
Pentru noi sibienii, Ziua Marii Uniri are o importanță aparte. Rolul Sibiului și al sibienilor în pregătirea și realizarea Marii Uniri a fost esenţial.
Ziua Națională reprezintă un moment solemn, în care cu toții trebuie să ne privim trecutul cu mândrie, admirație și recunoștință pentru cei care ne-au oferit șansa de a trăi azi în România. În anul acesta aniversar am folosit, mai des decât în alte ocazii, cuvinte ca: unitate, patriotism, dreptate, iubire de țară, adevăr. Dar e nevoie să ne gândim la următorii 100 de ani de existență a României, să ne gândim la copiii și nepoții noștri. Pentru aceasta, e nevoie să folosim mai mult cuvinte ca: viziune, creativitate, inovație, educație, loialitate, plusvaloare.
1 Decembrie reprezintă, totodată, momentul în care suntem obligați să ne unim gândurile și forțele pentru a duce mai departe moștenirea primită. Este important să înțelegem faptul că bunăstarea, echilibrul și viitorul unei națiuni stau în gradul de educație și cultură. Iar nouă, celor din mediul academic, ne revine obligația, responsabilitatea și onoare de a pregăti viitorul acestei țări.
În numele comunităţii academice a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, urez tuturor sibienilor și românilor La Mulți Ani!
La Mulți Ani ROMÂNIA!!!”
Bogdan Trif, ministrul Turismului şi preşedintele PSD Sibiu: „100 de ani de la înfăptuirea României Mari este timpul care a trecut peste generațiile ce au construit ceea ce este astăzi România noastră.
Ziua Naţională a României este dovada luptei câștigate pentru întregire, o luptă dusă cu sânge, cu suferință, dar în aceeași măsură cu îndârjirea caracteristică românului de acum 100 de ani şi a celui de astăzi.
Acum 100 de ani, pe acelaşi pământ, la 1 decembrie 1918 se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi a Bucovinei la România. Acum 100 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a vedea cu ochii lor cum arată libertatea prin semnarea celui mai important act din istoria României, „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”. Astfel ţara a renăscut prin forţa şi voinţa naţiunii.
Au trecut 100 de ani, dar viața ne arată și acum că doar cu solidaritate, unitate și iubire între semeni, românii pot trece peste greutăți. Să ne amintim de cei care au luptat pentru interesul național, să-i pomenim pentru curajul lor în fața morții și să nu uităm că suntem urmaşii lor.
Poporul român a reușit în ultimul veac să se identifice, a făcut față și regimului comunist care i-a îngenuncheat pe români, dar am răzbit și atunci. Astăzi, suntem membri UE, NATO datorită celor 100 de ani de lupte prin care am demonstrat tuturor că România contează pe harta Europei.”
deputat Constantin Șovăială, secretar general al PNL Sibiu: “Unitatea românilor este, în ciuda opiniilor contrare, una dintre realizările Anului Centenar. Românii au dovedit în 2018 – și nu cu ușurință – că sunt dispuși la sacrificii pentru țara lor, pentru viitorul ei european. Au transmis un mesaj clar cu privire la puterea României de astăzi și cu privire la valorile României de mâine.
Acelora care au folosit Centenarul drept argument pentru o liniște absolută, pentru o complice tăcere, românii, uniți, le-au transmis în 2018, din stradă, mesajul responsabilității. România nu se poate abate de la valorile democrației, iar noi, cu toții, le vom aduce aminte asta tuturor acelora care uita asta! Nu trebuie să facem liniște de Centenar, ci trebuie să spunem mai apăsat decât oricând ceea ce vrem.
Românii uniți de astăzi, din Anul Centenarului, sunt cei de care își vor aduce aminte nepoții noștri în România de peste încă o sută de ani!
La mulți ani români!
La mulți ani România!”
Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu: „«Dragă Românie, vreau să îți urez La Mulți Ani și dacă poți, încearcă să devii o țară măreață!» a fost unul dintre mesajele primite de la copiii din județul Sibiu în urma apelului pe care l-am lansat înainte de 1 Decembrie. E dorința multor sibieni să poată fi mândri de țara în care trăiesc. În dezvoltarea României, Sibiul a jucat un rol central încă dinainte de 1918 și continuă să inspire și să încurajeze destinul european al României. Vom reuşi să transformăm prezentul dacă vom realiza că ceea ce ne uneşte e mult mai important decât ceea ce ne separă. Haideţi să fim uniţi în spatele unei viziuni comune pentru România, pentru o ţară în care să ne dorim să trăiască şi copiii copiilor noştri. Prin această acțiune ne dorim să facem auzită vocea sibienilor, pentru că 1 Decembrie e și despre viitorul nostru comun, nu doar despre trecut. În dezvoltarea României ca stat modern, Sibiul a jucat un rol central încă dinainte de 1918 și continuă să inspire întreaga țară și să încurajeze destinul european al României.”
Marius Emilian NOVAC, inspector școlar general: „Sărbătoarea cea mare, CENTENARUL ROMÂNIEI, îmi oferă prilejul – profesor de istorie fiind – să mă întorc cu emoție în timp, întru rememorarea faptelor de eroism și glorie din trecutul nostru milenar, al cărui corolar este ziua de 1 Decembrie 1918, moment istoric ce ne-a adunat pe noi, toți românii, între granițele ocrotitoare ale aceleiași patrii, România.
Astăzi când serbăm o sută de ai țării, ne sunt vii în inimă idealurile Marii Uniri de la 1918 și jertfa de sânge care a făcut posibilă, întru onoare, datorie patriotică și demnitate, reîntregirea țării.
Cinstim astfel pământul sfânt românesc și geografia noastră spirituală, tutelată peste veacuri de limba română – patrie cu hotare stabilite doar de cadența, la unison, a inimilor noastre.
Când suntem acasă ne bucurăm de frumusețea fără egal a României, când ne este departe, dorul ne întoarce, contopindu-ne cu țara pe care nu o putem niciodată părăsi, căci e parte din ființa noastră.
Când țara împlinește o sută de ani, o îmbrățișăm cu urările noastre și-i dorim să adune în buchetul timpului numai împliniri: să fie prosperă, să-și păstreze frumusețea – ape limpezi, păduri nesfărșite, aer curat, cer albastru, vreme bună.
Dar mai ales îi urăm României să aibă mereu fii și fiice vrednice, pe care noi, dascălii îi formăm, cu emoție, convingere și vocație, pentru viitor!
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA ACUM ȘI MEREU!”
deputat Raluca Turcan, președinte PNL Sibiu: „1 Decembrie 2018, Anul Centenarului, este momentul cel mai bun în care să ne aducem aminte nu doar de unde am plecat ca națiune, ci și unde suntem și mai ales unde am vrea să ajungem peste încă 100 de ani.
Anul Centenarului, așa cum a fost el, ne-a arătat românii puternici care vor clădi România la care au visat bunicii noștri și la care visăm încă și noi.
1 Decembrie 2018 este momentul în care ne aducem aminte că dragostea de România nu există fără dragostea față de români, că nu poți spune că-ți iubești țara urându-i pe cei care luptă pentru ea!
România sărbătorește cel mai important moment al istoriei sale și odată cu el pe cei care-l vor scrie pe următorul. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”