Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu a organizat, miercuri, la Centrul Academic, de pe strada Banatului, atelierul „Internaționalizarea Învățământului Superior și Contribuția Universității în Dezvoltarea Locală și Regională. Ghid de bune practici”. La dezbateri au fost reprezentate 20 de universități din toată lumea. Concluziile întâlnirii de la Sibiu vor fi transpuse într-un ghid de bune practici.
Printre participanți s-au numărat cadre academice de la Royal University of Phnom Penh – Cambodgia, State University of Applied Sciences din Raciborz – Polonia, University of Paderborn – Germania, Pedagogische Hochschule Ludwigsburg – Germania, University of Airlangga – Indonezia, Varna University of Economics – Bulgaria, Ateneo de Manila University – Filipine, Kragujevac University – Serbia și MISR University for Science and Technology – Egipt. Discuțiile s-au axat pe patru componente importante: domeniul sănătății, economie, schimburi culturale și relații internaționale. Concluziile întâlnirii vor fi incluse într-un ghid de bune practici. Reuniunea a avut ca scop organizarea unui atelier de lucru pentru schimburi de bune practici în procesul de internaţionalizare a învățământului superior.
Sprijin real pentru bunăstare
Workshop-ul a abordat, de asemenea, tematica poziţiei instituţiilor de învăţământ superior în societatea şi comunitatea locală, întrucât universităţile şi mediul academic nu trebuie să se izoleze de restul comunităţii, ci să aibă un rol activ în dezvoltarea comunităţii, implicându-se în îmbunătăţirea acesteia prin iniţierea şi sprijinirea unor demersuri menite să ajute la dezvoltarea economică, socială şi culturală a comunităţii locale, au explicat organizatorii.
Reuniunea „Internaționalizarea Învățământului Superior și Contribuția Universității în Dezvoltarea Locală și Regională“ este parte integrantă a celei de-a patra ediții a evenimentului „Sibiu Capitală Universitară Europeană“, organizat de Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Viziuni comune
Lucrările workshop-ului au fost coordonate de Iulia Gîță, din cadrul Departamentului Relații Internaționale al Universității sibiene. Participanții s-au împărțit la începutul atelierului în patru echipe, încercând să găsească soluții pentru domeniile: sănătate, relații publice, inginerie și relații internaționale. După ce fiecare participant și-a expus punctul de vedere, echipele și-au creionat un plan de acțiune pentru respectivul domeniu. În final, munca tuturor a fost centralizată și s-au stabilit direcțiile de dezvoltare pentru viitorul ghid de bune practici. Viziunea asupra implicării universităților în comunitățile locale a fost completată și cu experiențele celor care au fost prezenți și anul trecut la acest atelier. Mai mult, un profesor din Belgia s-a aflat în acest an pentru a șaptea oară la Sibiu, la activitățile internaționale ale Universității.
Implicarea studenților
Acțiunea de miercuri s-a dorit un dialog între reprezentanții universităților, astfel încât să se găsească soluții pentru întărirea rolului învățământului superior în viața comunității. Totodată, una dintre concluzii este faptul că studenții trebuie să aibă un rol și mai important în inițiativele universităților, indiferent de domeniile de activitate.
Cosmin PAL