Rodul toamnei și meșteșugul din Sibiel. O zi printre mere, plante și povești locale

La Sibiel, toamna are gust de mere vechi și miros de plante uscate la soare. Satul s-a transformat duminică într-un loc al bucuriei simple, unde localnicii și-au adus roadele, tradițiile și poveștile la Târgul de Mere — un eveniment care reunește an de an producătorii din zonă. Evenimentul are loc astăzi, 26 octombrie.

(Ștefana BABA)

Printre tarabele încărcate, doamna Maria Oltean își așază cu grijă coșurile cu mere, vorbind cu drag despre pomii din livada familiei.

Targ mere, Sibiel

Sursa Foto: Mesagerul de Sibiu

„Cel mai gălbui este Parmen, soi specific zonei noastre. Celălalt e Florinan, mai nou, îl avem de vreo 30 de ani. Anul acesta rodul a fost mult mai slab, frigul și înghețul de după înflorire au afectat pomii — am adunat doar o sută de kilograme, față de anul trecut când merele au rămas pe câmp.”

Targ mere, Sibiel

Sursa Foto: Mesagerul de Sibiu

Pe o altă uliță, o întâlnim pe doamna Maria Bogdan care atrage privirile cu borcane și sticluțe colorate, pregătite cu pricepere și migală din plante și fructe locale. Standul din fața casei este o adevărată farmacie a naturii. Pe masă stau aliniate borcane cu dulceață de zmeură și afine, siropuri de soc și mentă, ceaiuri din plante și creme făcute manual. Baza produselor este naturală — plantele adunate de pe dealurile din jurul satului, combinate cu uleiuri presate la rece și ingrediente tradiționale. Unele unguente sunt făcute din ceară de albine și osânză de porc, altele din brusture și untură de urs, după rețete vechi, păstrate în familie.
„Pentru dureri articulare este bună crema de gălbenele cu brusture, iar pentru spondiloză, cea de busuioc și mentă. Toate plantele le adun din zona Sibielului.” Maria Bogdan povestește cum lasă plantele la macerat timp de săptămâni întregi și cum fiecare preparat este făcut cu răbdare și atenție.

Targ mere, Sibiel

Sursa Foto: Mesagerul de Sibiu

Târgul de la Sibiel a adus, și în acest an, dovada că tradiția locală nu se măsoară doar în kilograme de mere, ci în pasiunea și continuitatea oamenilor care le cultivă. Evenimentul a reunit producători din zonă și vizitatori veniți să redescopere gustul autentic al toamnei transilvănene.

Targ mere, Sibiel

Sursa Foto: Mesagerul de Sibiu