Rockul în vremea comunismului

Miercuri, 23 noiembrie 2016, începând cu orele 19.00, sibienii sunt invitaţi la Cafe Wien din Pţa. Huet la a 24-a ediţie a evenimentului „Sibiul de Altădată. Invitatul acestei ediţii este Florin Grigoraş, fondatorul formației RIFF, al doilea grup rock ca longevitate din România, după Phoenix.

riff-3Sibienii vor descoperi povești despre cum era să fii rocker în perioada comunistă, în anii 1970-80, despre fenomentul rock al acelor vremuri, cât de dificil era să compui versuri care să nu fie cenzurate şi cum poate un om să trăiască o viaţă întreagă doar pentru pasiunea lui – muzica.

Despre Florin Grigoraş 

Născut la Sibiu în 1954, Florin Grigoraş este o figură importantă pentru oraşul Sibiu prin crearea primei şi până în acest moment unicei formaţii de succes din rock-ul românesc ce a fost fondată în Sibiu – RIFF.

A studiat la actualul Colegiu „Octavian Goga” iar apoi se va specializa în drept dar nu va profesa niciodată. După fondarea formaţiei, când încă era în liceu, el a plecat în armată pentru a îşi realiza serviciul obligatoriu. Reface apoi formaţia iar din acel moment se va dedica total muzicii, până în prezent.

 Grup rock longeviv

Riff este al doilea grup rock ca longevitate din România, după Phoenix. Grupul a fost înființat în 1970 la Sibiu de către Florin Grigoraș și în primii ani de activitate s-a numit Sonic. În anul 1980 membrii grupului decid schimbarea numelui în titulatura actuală Riff, deoarece direcția muzicală a trupei începe să se îndrepte din ce în ce mai mult către hard rock. Începe o perioadă de lungi turnee în țară, ajungându-se astăzi la peste 3500 de concerte.

Riff debutează discografic abia în primăvara lui 1989, la 19 ani de la debutul ca formație, cu discul de vinil Primii pași. Albumul conține 8 piese de factură hard rock și este editat de Electrecord, fiind singurul material discografic lansat de grupul sibian în timpul regimului comunist. Inițial, discul trebuia să includă și piesa „Povestea lor”, însă acest cântec a fost interzis de cenzura comunistă din epocă, deoarece primul vers conținea un presupus mesaj subversiv

Formaţia înregistrează în perioada ianuarie 2015 – iulie 2016 cel de-al 11–lea material discografic RIFF – „Pe drum…”, conţinând 10 piese mai noi şi mai vechi.

Întâlniri libere

Întâlnirile „Sibiul de altădată” au ca scop descoperirea Sibiului autentic al perioadei comuniste, prezentat chiar de către cei care au trăit acele timpuri. Discuţiile libere, amintirile şi poveştile despre Sibiu readuc în faţa sibienilor imaginile unui oraş multicultural chiar şi în vremurile dificile ale comunismului.

Evenimentul este organizat de AIOS (Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu) şi a ajuns la a 24-a ediţie. Printre invitaţii AIOS au mai fost şi Kurt Klemens, Manfred Wittstoch, Marga Granu, Heinz Galter, Ion Maris, Alexiu Tatu, Gerhardt Kemmert, Paul si Ilse Philippi, Mircea Tomus, Ioan Miterciu, Rente Muller Nica, Harst Klusch, Fred Nuss, Ion Onuc Nemes, Beatrice Ungar, Olimpia Tudoran, Lucia Vestemean, Hans Klein, Doina Jelea, Adina Vlaic, Viorel Rusu, Wander Muller.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura