Achiziţionarea unui RMN rămâne prioritatea numărul unu pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, dacă se doreşte în continuare clasificarea unităţii în categoria a II-a. Costurile unui astfel de aparat variază între 300.000 şi un milion de euro.
Cea mai mare unitate medicală din judeţul Sibiu riscă să-şi piardă clasificarea actuală, dacă până la finalul anului nu se dotează cu un RMN. „Pentru a ne menţine în planul de conformare în 2012 a trebuit să mai avem două cabinete noi, unul de pneumologie şi unul de psihiatrie, precum şi o linie de gardă de psihiatrie. Pentru 2013, prioritatea este să intrăm în posesia unui RMN“, a precizat Liviu Cotârlă, managerul Spitalului Judeţean.
Ne dă Bucureştiul?
Cele mai mare speranţe, în acest sens, sunt la Ministerul Sănătăţii, care a demarat un program naţional de dotare a spitalelor clinice cu astfel de aparate. „Am avut asigurări de la minister că RMN-ul pentru Spitalul Clinic Judeţean este prevăzut pe proiectul de buget. După aprobarea bugetului o să vedem, însă până astăzi, toate informaţiile sunt valabile şi angajamentul ministerului rămâne în picioare“, a dat asigurări Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu (CJS).
Alte variante
În cazul în care Ministerul Sănătăţii nu va suporta cheltuiala, conducerea CJS a mai luat în calcul alte două variante. „Avem prevăzută o sumă de rezervă în buget pentru achiziţionarea unui RMN în leasing sau mai există o ultimă variantă de a lua un astfel de aparat în comodat“, a explicat Cindrea. Costurile unui astfel de aparat pornesc de la 300.000 de euro, însă pot ajunge până la un milion de euro, fără TVA, pentru varianta cea mai performantă. În prezent, pacienţi care au nevoie de un control RMN sunt trimişi pentru investigaţii la Spitalul Militar, în baza unui contract de colaborare încheiat între cele două unităţi. De asemenea, mai există un astfel de echipament medical la o clinică privată de pe strada Someşului, acolo unde investigaţiile se fac contra cost.