La numai un an de la înființare, Centrul Cultural Arab din Sibiu organizează prima ediție a Festivalul Culturii Arabe. Evenimentul, care se va desfășura vineri, sâmbătă și duminică, cuprinde evenimente artistice, muzicale și intelectuale, prin intermediul organizatorii și-au propus să aducă în fața publicului fațete autentice ale culturii arabe și a popoarelor din Orientul Mijlociu.
”În 2021, la începutul lunii august, Centrul Cultural Arab abia căpăta contur, iar ideea lansării unui eveniment amplu dedicat culturii arabe era doar un vis. La un an după înființare, suntem bucuroși să anunțăm 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗔𝗿𝗮𝗯𝗲 – un eveniment de suflet, dedicat dialogului intercultural prin mijloace artistice și muzicale.”, spun reprezentanții Centrului Cultural Arab la Sibiu, organizatorii evenimentului.
Prima ediție a Festivalului cuprinde o serie de evenimente artistice, muzicale și intelectuale, prin intermediul cărora organizatorii șiau propus să aducă în fața publicului fațete autentice ale culturii arabe și a popoarelor din Orientul Mijlociu.
Au pregătit două concerte de muzică orientală, o conferință academică despre limba, cultura și religia popoarelor arabe și fenomenul migrației, o expoziție de artă, un concurs fotografic succedat de o expoziție publică și un atelier de henna.
Concert de muzică autentică
Primul concert din cadrul Festivalului Culturii Arabe este cel al trupei Mohamad Zatari Trio, și va avea loc pe 3 septembrie, ora 19.00, la Teatrul Gong.
Mohamad Zatari Trio va aduce la Sibiu sunetul autentic al Orientului Mijlociu, printr-un repertoriu format din compoziții originale semnate de membrii formației, Sara Eslami și Mohamad Zatari, dar și piese tradiționale rearanjate din Asia de Vest și Africa de Nord, care îmbină timbrele și tehnicile într-o formă actuală și originală.
Trupa a fost fondată în anul 2019, având la bază dorința de a depăși granițele dintre lumile sonore.
Biletele pot fi achiziționate de aici https://www.entertix.ro/…/mohamad-zatari-trio-3… ,iar toate fondurile obținute vor fi direcționate pentru finanțarea cursurilor de limba română dedicate imigranților din Sibiu veniți din spații non-europene.
Ritmuri orientale
Battements de l’Orient feat. Corina Sîrghi vor evolua pe 4 septembrie în cadrul Festivalului Culturii Arabe. Trupa va cânta muzică tradițională specifică Orientului Mijlociu, folosind atât instrumente muzicale tipice acestei regiuni cât și intonații vocale. Battements de l’Orient este un proiect muzical multicultural inițiat de violonistul sirian Feras Sarmini în anul 2019. Acest proiect lucrează pe muzici și ritmuri tradiționale și etnice din Orientul Mijlociu și nu numai, producând un dialog muzical mai bogat prin colaborarea cu muzicieni internaționali din diferite culturi și este uneori acompaniat de arte plastice, arte vizuale și dans.
Corina Sîrghi este vocea a două proiecte de muzică românească sau de dragoste românească, vocea Tarafului Jean Americanul și vocea acompaniată de pianistul de muzică clasică, Cătălin Răducanu. În ultima perioada, Corina își redescoperă vocea în stiluri muzicale noi, cu influențe orientale si in diferite limbi, prin colaborarea sa in proiectul Battements de l’Orient.
Concertul va avea loc la Teatrul Gong, în sala de spectacol, începând cu ora 19.00. Biletele pot fi achiționate de aici: https://www.entertix.ro/…/battements-de-l-orient-feat…
Ateliere de henna
Cultura arabă este cunoscută pentru arta corporală. Festivalul Culturii Arabe din Sibiu va include un atelier de artă corporală cu tematică arăbească, în cadrul căruia artista de origine arabă Noma Shkeir va realiza desene temporare henna, care vor acoperi artistic pielea mâinilor și picioarelor.
Atelierul de pictură corporală (henna) va fi organizat în incinta Promenada Sibiu, în perioada 2-3 septembrie 2022, în intervalul orar 10.00-18.00. Intrarea este liberă iar programarea se face la fața locului.
Expoziție de pictură
Artistul sirian Ammar Alnahhas s-a alăturat și el festivalului. Picturile sale vor fi expuse la Muzeul Național Brukenthal începând cu data de 2 septembrie, până pe 20 septembrie. Creațiile artistului sunt marcate de siluete fără chipuri, simboluri și semne cu influențe atât orientale, cât și românești, combinații vibrante de culori și alternări subtile de planuri.
Vernisajul expoziției de pictură va avea loc pe data de 4 septembrie, ora 12.00, în cadrul căruia va prezenta dr. Marius Tița.
Simpozion despre lmea arabă
Lumea arabă continuă să fie gândită predominant prin clișee și stereotipuri inspirate de premisele Orientalismului, așa cum a arătat Edward Said. În cadrul Festivalului Culturii Arabe, Conferința academica cu titlul „Ipostaze ale culturii arabe: moștenirea tradiției și provocările modernității” își propune să problematizeze aceste reprezentări dominante. Prin subiectele abordate și lucrările prezentate, conferința urmărește să discute aspecte legate de cultura, istorie și limba popoarelor arabe, alături de teme ce țin de migrație, refugiați și integrarea lor socio-culturală.
Programul Festivalului
Vineri, 2 septembrie 2022
10.00-14.00 – Conferință academică: „Migrație, criza refugiaților și posibilități de integrare socioculturală”. Locație: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Sala festivă
Sâmbătă, 3 septembrie 2022
10.00-14.30 – Conferință academică: „Limba, religia și cultura țărilor arabe”
Locație: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, sala festivă
19.00-21.00 – Concert muzical: Mohamad Zatari Trio
Locație: Teatrul Gong, Sala de spectacol
Duminică, 4 septembrie 2022
19.00-21.00 Concert muzical „Arabesque”: Battements de l’Orient feat. Corina Sîrghi
Locație: Teatrul Gong, sala de spectacol
Week-end 2–4 septembrie 2022
09.00–17.00 Vernisaj artistic: „Călătorie spre orient”
Locație: Muzeul Național Brukenthal, Casa Albastră, Sala multimedia,
10.00-20.00 Expoziție fotografică: „Zone de conflict”
Locație: Piața Huet
10.00-18.00 Atelier de artă corporală henna
Locație: Promenada Sibiu, etajul 1
*Atelierul de henna va fi disponibil doar în zilele de 2 și 3 septembrie.