Peste 600 de artiști au invadat ieri centrul Sibiului la parada portului popular și spectacolul extraordinar „Junii Sibiului și invitații lor”, programate în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”.
Dialogul în pași de dans între Junii de ieri și Junii de azi și cel prin cântec între diferite generații de interpreți de muzică populară, bogăția costumelor tradiționale și antrenul în care publicul a fost cuprins la parada portului popular – acestea au fost elementele cheie ale serii de vineri. Astăzi, festivalul aduce în prim plan muzică și dansuri din Grecia, Serbia, Georgia și România, iar mâine, 13 august, Sibiul spune rămas-bun celei de-a 42-a ediții a „Cântecelor Munților” printr-un spectacol extraordinar, ce ne poartă prin România, Polonia și Columbia.
„Junii Sibiului și invitații lor”: dialoguri muzicale și coregrafice între generații
Dragostea pentru tradiții, pentru muzica și dansurile populare nu ține cont nici de granițe, nici de vârstă. Acesta este mesajul transmis publicului de „Cântecele Munților”, vineri, în cea de-a treia zi de festival, prin recitalul susținut de Ansamblul sârb „Laza Nancici” în spațiu neconvențional la Ambient, prin parada portului popular care a umplut de ritm și culoare pietonala Nicolae Bălcescu din centrul Sibiului și prin momentele extraordinare din spectacolul „Junii Sibiului și invitații lor”.
Startul evenimentelor în aer liber s-a dat la parada portului popular, în ritmuri de tobă, de bătute moldovenești, de învârtită și bătăi în cizmă, în culorile aprinse ale costumele tradiționale poloneze sau în cele în alb-negru specifice Mărginimii Sibiului.
Și tot în vestitele costume de Mărginime au dat Junii Sibiului dezlegare la cânt și joc pe scena din Piața Mare. După tradiție, vineri seara, Festivalul „Cântecele Munților” a programat spectacolul extraordinar „Junii Sibiului și invitații lor”, conceput în acest an sub semnul transferului tradițiilor de la o generație la alta. Astfel, „Veteranii Junii Sibiului” și Junii de azi au dialogat în pași de dans, iar familii de artiști și interpreți din diferite generații au dialogat pe ritmurile cântecelor din marile zone etnografice al țării. Au urcat în scenă: Paul Ananie, Adriana Anghel, Florin Boita, Oana Bozga, Alexandru Brădăţan, Bogdan Cioranu, Ancuța Corlățan, Emilia Dorobanţu, Gabriel Dumitru, Bogdan Firu, Daria Gâdea, Andreea Haisan, Ovidiu Homorodean, Vlăduţa Lupău, Iulia Mihai, Mădălina Mîrza, Daniel Pop, Vlăduț Sărmaș, Bogdan Toma, Izabela Tomiţa, Oana Tomoiagă, Georgiana Viţa, Ilie Medrea, Adrian Neamțu, Nelu Albu, Viorica Telcean, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Daniel Rosalim, Marcel Părău, Alina Pinca, Giulia Medrea, Paula Medrea, Camelia Cosma Stoiţă, Traian Stoiță, Ioana Brad, Codruţa Rodean, Răzvan Năstăsescu, Alexandru Pugna, Mariana Anghel, Mariana Deac, Constantin Enceanu, Gheorghe Turda, Floarea Calotă, Dinu Iancu Sălăjanu, Nicoleta Voica, Laura Lavric și Ionuţ Fulea.
Primire oficială la Consiliul Județean Sibiu
Astăzi, 12 august 2017, ansamblurile participante la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” au fost primite oficial, la sediul Consiliului Județean Sibiu, de către doamna Daniela Câmpean, președinta CJ Sibiu, domnul Marcel Luca, vicepreședinte CJ Sibiu, domnul Sebastian Dotcoș, administrator public, doamna Silvia Macrea, director festival și manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu. Oaspeții festivalului au fost întâmpinați cu pâine și sare de către gazdele „Junii Sibiului”, în acorduri de muzică tradițională românească. Fiecare ansamblu a primit o Diplomă de excelență din partea instituțiilor organizatoare și a mulțumit prin scurte momente muzical-coregrafice.
La acest moment oficial a asistat și o delegație oficială din Regiunea Wielkopolska din Polonia, condusă de domnul Krzysztof Grabowski, vice-mareșalul regiunii. Consiliul Județean Sibiu și Regiunea Wielkopolska au în pregătire un acord de cooperare în domeniile dezvoltare rurală, cultură și gastronomie. Delegația poloneză și-a programat în această perioadă vizita la Sibiu special pentru a putea participa la Festivalul „Cântecele Munților”.
Astăzi, spectacolele în Piața Mare continuă de la ora 19, cu recitalurile susținute de ansamblurile „Cununiţa”- Arad, „Estia Pieridon Mouson Katerinhs” – Grecia, „Hora”- Mureş, „Laza Nancici” – Serbia, „Kolkhi” – Georgia și „Mărginimea” – Sibiu. Ana Ilca Mureșan ne oferă apoi un mănunchi de cântece tradiționale, iar Ansamblul Folcloric „Timişul” și soliștii: Andreea Voica, Petrică Irimică Miulescu, Carmen Popovici Dumbravă, Stana Stepanescu ne invită la o seară bănățeană.
Sărbătoare în Piața Mare
Festivalul „Cântecele Munților” se încheie în forță mâine seară: sucevenii din ansamblul „Bucovina”, polonezii de la „Krakus”, columbienii reuniți în ansamblul „Estefania Caicedo” și sibienii de la „Ardealul” urcă pe scena din Piața Mare. Sibiul are apoi întâlnire cu Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu și Formația „Crai Nou”- Alba Iulia, care ne aduc în dar ritmurile cântecelor patriotice.
Îndrăgita interpretă Maria Ciobanu va fi aniversată la Sibiu, la împlinirea a 80 de ani de viață. Îi vor fi alături copiii săi, soprana Leontina Văduva și solistul Ionuț Dolănescu, precum și Narcisa Băleanu, Simona Dinescu, Cristian Fodor, Virginia Irimuș, Andra Matei, Ciprian Pop, Sebastian Stan, Adrian Neamțu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Nineta Popa, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” Sibiu și Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”.
Organizatori: Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.