Risipa de mâncare, o PROBLEMĂ reală în România

Risipa de mâncare a ajuns în atenția autorităților naționale și a ONG-urilor în ultimii ani și din ce în ce mai multe acțiuni de prevenire a acestui fenomen au fost puse în mișcare. 

România se află pe locul 9 în ceea ce privește risipa de alimente, deși nu este una dintre cele mai bogate țări din Uniunea Europeană. Astfel, în coșul de gunoi al românilor ajung peste 2 milioane de tone de mâncare.

UNII ARUNCĂ MÂNCAREA, ÎN TIMP CE ALȚII MOR DE FOAME

În România, anual, aproximativ o treime din produse sunt irosite. Din păcate nu există o statistică exactă în ceea ce privește cantitatea de mâncare pe care o aruncă Românii. Unii spun că peste 2,2 milioane de tone, în timp ce alții spun că depășește 2 milioane și jumătate de tone. Cert este că peste 6.000 de tone de alimente ajung la gunoi în fiecare zi.

Această risipă are loc în condițiile în care țara noastră este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. De asemenea, un alt studiu arată că în România 225.000 de copii se duc zilnic la culcare flămânzi, iar 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă.

Fiecare român dintr-o gospodărie irosește în medie, 353 grame de hrană pe zi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă.

Se înțelege că românii s-au obișnuit să cumpere mai mult decât au nevoie, mai ales în perioada sărbătorilor. Unii consideră că acest obicei este o repercursiune a perioadei comuniste, în care oamenii nu au avut tot ce le-a poftit inima sau… stomacul.

 

La nivelul consumatorilor, un studiu arată că 24% din cantitatea de deşeuri este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume, 20% pâine/ produse de panificaţie, 11% lapte şi produse lactate, 1% produse din carne şi 1% alte alimente.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*