Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a derulat, luni, în Aula Magna a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, cea de a doua etapă a campaniei „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, având ca obiectiv informarea cât mai corectă şi completă a migranţilor români în ceea ce priveşte drepturile lor în statele membre ale Uniunii Europene.
În cadrul acestui eveniment, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a susţinut o intervenţie pe tema relaţiilor de muncă, punând accent pe informarea cetăţenilor români cu privire la potenţialele riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra în străinătate fără a cunoaşte limba statului de rezidenţă, fără a şti care le sunt drepturile, libertăţile, dar şi responsabilităţile în calitate de cetăţeni europeni.
„ITM Sibiu atenţionează persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate să nu accepte cu uşurinţă ofertele de muncă găsite prin intermediul anunţurilor online, convorbirilor telefonice sau recomandărilor cunoscuţilor, să nu apeleze la persoane necunoscute în mod direct, să verifice cu atenţie oferta locului de muncă, să citească cu atenţie clauzele contractului de muncă sau de mediere, să verifice adresa şi existenţa angajatorului străin pentru care au optat, să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în ţara de destinaţie şi să se asigure că în ţara unde urmează să muncească nu este nevoie de procurarea în prealabil a unui permis de muncă.
În situaţia în care, pentru a munci în străinătate, se apelează la agenţii de plasare, Inspectoratul Teritorial de Muncă sfătuieşte cetăţenii români interesaţi să verifice daca agentul de plasare este înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază îşi are sediul şi să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de garanţii, întocmire „curriculum vitae”, traducere documente, procesare acte sau consultanţă. Conform legislaţiei, agentul de plasare forţă de muncă în străinătate încheie cu cetăţeanul român un contract de mediere şi asigură încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini. În vederea îndeplinirii acestor aspecte, agentul de plasare nu percepe nici o taxă sau comision persoanei mediate.
De asemenea, s-au pus în discuţie eventualele riscuri la care se expun cei care acceptă să lucreze „la negru” în străinătate. Munca fără un contract de muncă legal presupune condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, salariul sub nivelul muncii depuse şi sub salariul minim din ţara respectivă, lipsa asigurării medicale, asigurării în caz de accident, ajutorului de şomaj şi a cotizării pentru pensionare”, a declarat Remus Furtună, inspector şef al ITM Sibiu.
Pentru a evita situaţiile de muncă nelegală, situaţiile de abuz prin muncă sau posibilele capcane, solicitanţii care doresc să ocupe un loc de muncă într-o altă ţară europeană pot apela la EURES (European Employment Services), o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare din statele membre UE, ale Spaţiului Economic European şi Comisia Europeană, creată pentru a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul UE, SEE şi Elveţia.