Turiştii vor beneficia, începând din următorul sezon rece, de avertizări privind riscul de producere de avalanşe în 11 locuri din munţii României, urmând să existe şapte noi staţii unde se vor efectua măsurători, a anunţat, într-o conferinţă de presă, Narcisa Milian, şeful Serviciul Regional de Prognoză a Vremii Sibiu.
Centrul meteo de la Sibiu este singurul din ţară care are nivologi, adică meteorologi care măsoară zăpada şi stabilesc dacă sunt posibile avalanşe.
Nivologii au început deja să măsoare riscul de avalanşe, experimental, în cele şapte staţii noi, şi anume în Călimani, Ceahlău, Iezer, Vlădeasa – 1800, Ţarcu, Parâng şi Semenic. Din iarnă, meteorologii intenţionează să emită informări publice despre riscul de avalanşe din aceste noi puncte în care au început să facă măsurători.
„Centrul meteo de la Sibiu e singurul din România care are nivologi. Măsurătorile au început la cele şapte staţii – Călimani, Ceahlău, Iezerul din Munţii Rodnei, Vlădeasa 1800, Ţarcu, Parâng şi Semenic, în plus faţă de cele patru care au existat până acum, în Bucegi, adică Omu, Sinaia, Predeal, şi Bâlea, pe Făgăraş. Vor fi 11 staţii care vor continua măsurătorile. Din iarna aceasta vom începe cu buletine, dar tot experimental. Vom emite risc. Noi sperăm să îl dăm la populaţie”, a declarat Narcisa Milian, citată de Agerpres. Deocamdată, în România se cunoaşte riscul de avalanşe din munţii Făgăraş şi Bucegi, potrivit sursei citate.