Riscul ca asteroidul YR4, descoperit recent de astronomi, să lovească Pământul în 2032 este în prezent, conform calculelor NASA, de 3,1%, cel mai mare înregistrat vreodată de la începerea monitorizării acestui obiect spațial, relatează AFP, citat de Agerpres.
Cu o lățime estimată între 40 și 90 de metri, acest asteroid ar putea lovi Pământul la 22 decembrie 2032, potrivit estimărilor agențiilor spațiale internaționale, putând provoca pagube considerabile, cum ar fi distrugerea unui oraș.
Însă, această predicție trebuie tratată cu prudență, deoarece se bazează pe date preliminare și este posibil să se modifice în următoarele săptămâni și luni, după cum au declarat experții intervievați de AFP.
„Nu intru în panică”, a declarat pentru AFP Bruce Betts, de la organizația americană Planetary Society, solicitând totodată supravegherea îndeaproape a asteroidului, denumit 2024 YR4.
Dacă acest asteroid s-ar lovi de Pământ, impactul său ar putea fi de 500 de ori mai puternic decât bomba nucleară de la Hiroshima, conform estimărilor actuale. Suficient pentru a distruge un oraș întreg, de exemplu, potrivit lui Betts. Sau pentru a provoca un tsunami, dacă impactul ar avea loc în apropierea unei insule sau a unei zone de coastă.
„Foarte, foarte rar”
Deși în prezent riscul de coliziune este considerat mic, acesta este cel mai mare înregistrat vreodată în mai bine de două decenii de monitorizare a obiectelor cerești.
Un astfel de eveniment este „foarte, foarte rar”, a explicat pentru AFP Richard Moissl, șeful biroului de apărare planetară din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), care a dorit să transmită un mesaj liniștitor: ‘Pentru publicul larg, nu există, pentru moment, niciun pericol’.
La începutul anilor 2000, asteroidul Apophis a stârnit agitație în comunitatea științifică internațională, cu un risc de 2,7% de a lovi Pământul în 2029. O probabilitate de impact care a scăzut rapid, ajungând aproape de zero.
În mod similar, previziunile pentru 2024 YR4 este posibil să se schimbe în viitorul apropiat, pe măsură ce sunt colectate mai multe date pentru stabilirea traiectoriei și a profilului acestui asteroid.
Oamenii de știință se bazează în special pe datele telescopului spațial James Webb pentru a face observații mai precise, în luna martie. Însă, timpul se scurge, deoarece asteroidul se află pe o orbită care se îndepărtează de Pământ.
Potrivit experților, el va dispărea din vizorul telescoapelor terestre în lunile următoare, înainte de a redeveni observabil în 2028.
Misiune spațială
Potrivit observațiilor lor actuale, bazate pe luminozitatea sa, 2024 YR4 este în aceeași categorie cu un asteroid care s-a prăbușit în 1908 într-o regiune îndepărtată din Siberia.
Acest eveniment, cunoscut sub numele de evenimentul Tunguska, este puțin documentat și ar fi condus la distrugerea a sute de mii de hectare de pădure.
Dacă se confirmă riscul de producere a unei astfel de catastrofe peste aproape opt ani, comunitatea spațială internațională ar putea lua în considerare o misiune de deviere a traiectoriei asteroidului.
Oamenii de știință lucrează de mulți ani la dezvoltarea unor astfel de mijloace de apărare planetară.
În 2022, o misiune a agenției spațiale americane NASA – DART (Double Asteroid Redirection Test) – a testat o metodă de apărare planetară împotriva obiectelor din apropierea Pământului, reușind să modifice traiectoria asteroidului Dimorphos, inofensiv pentru Terra, pe care l-a lovit cu un vehicul spațial, o premieră demnă de un scenariu hollywoodian.