Risc maxim de AVALANȘĂ la Bâlea Lac, unde zăpada măsoară 2,28 metri

Turiştii sunt sfătuiţi să nu urce pe traseele situate deasupra cabanelor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, unde este risc maxim de avalanşă şi cel mai mare strat de zăpadă din judeţul Sibiu, de 2,28 metri, potrivit meteorologilor.

Atât în judeţul Sibiu, cât şi în judeţul Argeş, în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul de avalanşă este maxim, de gradul 5. Sub 1.800 de metri, riscul de producere de avalanşe este mai mic, de gradul 3 pe o scară de la 1 la 5, informează Agerpres. „Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraşului şi să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă”, se arată într-un comunicat de presă al Salvamont Sibiu.

Accesul la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, se poate face cu telecabina, contra sumei de 60 de lei de persoană, pentru un drum dus – întors. Potrivit comunicatului, turiştii sunt sfătuiţi să nu urce de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac pe schiuri. „Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă. Recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă, dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă)”, susţin salvamontiştii sibieni. Aceştia au mai precizat că traseele turistice superioare cabanelor din munţii Făgăraşului sunt închise.

Sora alpinistei decedate în Munţii Retezat a scăpat dintr-o avalanşă în 2010, în Munţii Făgăraş!

Adrian David

Sora alpinistei Dor Geta Popescu, care şi-a pierdut viaţa în avalanşa produsă sâmbătă în Masivul Retezat, era să moară în 2010, când a reuşit să supravieţuiască în urma unei avalanşe care a ucis însă un salvamontist la Bâlea, în Munţii Făgăraş, a declarat azi, pentru Agerpres, şeful Salvamont Sibiu, Adrian David. „Sora fetei care a murit a fost surprinsă de avalanşă în Munţii Făgăraş, în 2010. Atunci a ieşit singură din zăpadă, a fost îngropată parţial, până la genunchi, dar atunci a murit un salvamontist în avalanşa în care erau şi ei. A fost la Bâlea Cascadă. Au fost trei persoane surprinse, din care un salvamontist a decedat”, a explicat David.

Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (13 ani) au decedat sâmbătă, în avalanşa produsă în Masivul Retezat.

Şeful salvamontiştilor sibieni îi sfătuieşte pe turişti să nu se aventureze pe munte, până nu cer informaţii de la Salvamont. Dacă zona e periculoasă sau cu risc de avalanşe, turiştilor li se recomandă să nu urce pe traseele montane.

Cea mai mare avalanşă din România, în care au murit 23 de persoane, majoritatea copii, a avut loc în urmă cu 40 de ani, în judeţul Sibiu. În 17 aprilie 1977, la Bâlea Lac, 23 de elevi şi profesori de la un liceu din municipiul Sibiu au murit în câteva secunde, fiind surprinşi de avalanşă.

One Comment

  1. Elena Alexandra says:

    Acum ca s-a intamplat si tragedia asta recenta cu cei doi tineri, sper ca lumea sa nu se mai aventureze.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*