Rezultatul unui an de proteste în România | ANALIZĂ Euronews

Televiziunea Euronews dedică, în pagina sa electronică, o analiză amplă frământărilor socio-politice din România.

Analiza, citată de Digi24.ro, debutează cu descrierea unui soi de criză de speranță în societatea românească: „Anul plin de proteste din România nu a putut aduce o schimbare pe termen lung, spun unii”. De anul trecut, scrie Euronews, România a trecut prin „valuri de proteste”, amintind de începutul mișcărilor de stradă, în ianuarie 2017, împotriva controversatei Ordonanțe de Urgență 13.

În articol este citat lectorul universitar al Departamentului de Științe Politice al UBB Cluj, George Jiglău: „Asta este ceea ce se întâmplă cu protestele în România, au succes doar pe termen scurt. Dar faptul că găsim atât de des motive de a protesta demonstrează că, pe termen lung, miza nu se schimbă. Suntem în același tip de paradigmă politică”. George Jiglău mai spune că protestul este o manifestare democratică binevenită, însă cetățenii nu trebuie să se rezume doar la această metodă, ci să își exercite și dreptul la vot.

Euronews amintește și de căderea Guvernului Ponta pe fondul tragediei de la Colectiv și despre cum, la mai puțin de un an distanță, PSD a revenit puternic la guvernare. Această revenire, spune specialistul UBB în științe politice, trezește un semn de întrebare: dacă protestarii scoși în stradă de drama de la Colectiv au votat sau nu la ultimele alegeri parlamentare.

George Jiglău consideră că una dintre probleme profunde ale polticii românești, indiferent de găsirea unor „țapi ispășitori”, este aceea că „modul în care se produc lideri nu se schimbă”.

Un alt subiect abordat de jurnaliștii Euronews este recenta demisie a lui Mihai Tudose de la șefia Executivului.

Euronews mai scrie că, dincolo de peisajul unei crize de legitimitate politică, unii întrevăd o rază de optimism. Lucian Davidescu, redactor al platformei România Curată, a declarat pentru Euronews că balanța puterii în interiorul PSD ar putea anunța și o schimbare în politică. „Pe de o parte, partidul este mai puternic ca oricând și este dificil de previzionat cum ar putea pierde. Pe de altă parte, Liviu Dragnea a pierdut multă putere, într-un anumit sens. În urmă cu un an, părea foarte probabil ca el să fie următorul candidat la prezidențiale. Acum este puțin probabil, deoarece a devenit prea slab. Acest lucru va schimba dramatic balanța puterii, imediat ce membrii de partid vor realiza că pentru a câștiga viitoarele alegeri ar putea fi nevoiți să își schimbe abordarea, inclusiv în privința legilor justiției și a anticorupției. Dragnea are probleme personale care nu sunt împărtășite de întregul partid. Cât timp el este liderul, ei vor încerca să îl acopere, dar în momentul în care nu va mai fi la putere, ei își vor vedea de propria agendă”, precizează Davidescu în finalul articolului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura