Revoltă în HoReCa: 400.000 de angajați din domeniul ospitalității sunt afectați economic de noile măsuri

Câteva mii de bucătari, picoli, ospătari și alți angajați ai industriei ospitaliere de pe întreg teritoriul județului Sibiu și-au pus miercuri după-amiază, preț de o oră, lacătul pe afacere și au ieșit în stradă pentru a protesta pașnic.

Angajații de la Cotton, Super Mamma, Atrium sau Castelnor Păltiniș au fost printre cei mulți care au simțit nevoia să strige după ajutorul autorităților și să-și plângă problemele. În acest fel, s-au alăturat celor alți 400.000 de angajați din hoteluri, restaurant și catering din toată țara care se simt văduviți de măsurile luate de Guvern încă de la începutul pandemiei, mult prea des verificați și amendați de către Poliție și alte organe ale statului, precum și lipsiți de perspectivă. De mai bine de cinci luni, au afacerile închise sau parțial închise, sunt nevoiți să respecte o mulțime de reguli impuse și să muncească fără să realizele profit.

 

 

Acțiune de stradă

„Este un protest pe care trebuie să-l susținem deoarece toate formele de dialog cu reprezentanții Guvernului au eșuat. Așadar, reacționăm printr-o acțiune de stradă, unde colegii noștri au ieșit să își spună păsurile. În cel mai scurt timp, ne dorim să deschidem restaurantele și să găsim forme de sprijin pentru industria noastră“, ne-a declarat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, organizatorul protestului.

Atât reprezentanții FIHR, cât și cei ai HORA – Organizația Patronală a Hotelurilor și restaurantelor din România, spun că vor fi perseverenți și își vor continua protestele până vor găsi o rezolvare și vor profitabiliza din nou industria cu aproape o jumătate de milion de angajați și colaboratori.

 

Meniu nerecomandat

În cifre, industria ospitalității din România vorbește despre 400.000 de angajați activi, 10 la sută din forța de muncă privată a României, o „notă de plată“ pentru cele câteva luni de pandemie de 5 miliarde de lei, peste 5.000 de evenimente anulate și perspectiva falimentului. Protestatarii au confirmat că, în 2020, Guvernul le-a pus pe masă un „meniu al zilei“ numit șomaj. Acesta avea la aperitiv – haos legislativ, fel principal – temporar închis, iar la desert – faliment.

Replică pentru protestatari: La câteva ore la de încheierea protestului pașnic a venit și o reacție din partea autorităților, însuși președintele României propunând soluții. „HoReCa este, probabil, sectorul cel mai grav lovit de criza economică generată de epidemie. Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor din acest domeniu de activitate, Guvernul a aprobat deja și va continua să elaboreze diferite scheme de ajutor. Însă, trebuie să fim sinceri. Este vorba despre sănătatea publică, a întregii populații! În condițiile în care numărul de bolnavi crește în fiecare zi și avem un număr mare de bolnavi în plus față de ziua anterioară, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile. Și până când nu reușim să ajungem la un număr mic de cazuri și nu intrăm într-o descreștere consistentă a epidemiei, nu se vor lua măsuri noi de relaxare! Dar, în contrapartidă, Guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic“, a promis Iohannis.

 

Dana MUNTEANU

Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*