Complexul Național Muzeal ASTRA și revista Transilvania au organizat, marți după-amiază, deschiderea anului editorial al revistei, unde au fost prezentate numere și proiecte ale revistei Transilvania din anul 2018 și unde s-a discutat despre evenimentele și proiectele de pe anul 2019.
Evenimentul a avut loc în sala de conferințe de la Casa Artelor și au vorbit atât „veteranii“ echipei redacționale, Radu Vancu și Dragoș Varga, cât și cei tineri, Ștefan Baghiu și Vlad Pojoga, dar și Mirela Crețu, directorul muzeelor pavilionare din cadrul CNM ASTRA.
An de tranziție
Sala s-a umplut repede și a rămas așa până la sfârșit, când publicul a mai rămas la discuții, gustări și un pahar de vin din partea Jules Bistro. Mulțumind Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, și Muzeului ASTRA pentru sprijinul pe care îl oferă revistei, Dragoș Varga spune că 2018 a fost un an de tranziție, un an mai dificil, dar unul care a adus cu el și multe lucruri pozitive, cum ar fi cei doi noi membri ai echipei, noi proiecte și planuri de viitor.
Implicarea tinerilor în proiecte academice
În cuprinsul revistei au existat mereu lucrări scrise de doctoranzi și studenți, atât ai ULBS, cât și ai altor universități importante din țară, revista încurajând dintotdeauna publicul tânăr să participe în orice fel posibil. S-a vorbit inclusiv de încercarea unei introduceri a revistei în mediul preuniversitar, pentru a stârni interesul cât mai multor tineri, ba chiar și de organizarea unui concurs „Transilvania“ de texte academice în licee. Un alt lucru important adus în discuție a fost proporția de autoare versys autori de articole, din care reiese că în revista Transilvania au publicat, în anul 2018, 65% femei, un procent ridicat pentru România, unde gender balance în mediul artistic și academic (și nu numai) e încă o noțiune străină. Pe lângă cei cinci, la eveniment a existat și un dialog cu publicul și au mai vorbit și academicieni și șefi de instituții, cum ar fi Christine Manta Klemens, Ioan Bondrea, Ioan Marian Țiplic, Răzvan Pop și Andrei Terian.
Numerele din 2018 ale revistei au putut fi achiziționate de la eveniment. O revistă costă 12 lei și se poate achiziționa de la toate magazinele Muzeului ASTRA.
Cum a apărut revista Transilvania și ce înseamnă ea?
Radu Vancu a explicat, în cadrul evenimentului, că revista Transilvania a fost unul dintre catalizatorii a ceea ce se cheamă conștiință națională. Publicația a fost fondată 1868, este revistă de patrimoniu, bine cotată și indexată internațional. Din 2009, „Transilvania“ este indexată în bazele de date internaționale SCOPUS și EBSCO.
Cătălina STANISLAV