Revista „Transilvania“ a primit acreditarea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice pentru încă un domeniu din sfera artelor şi ştiinţelor umaniste.
Revista „Transilvania”, editată de către Centrul Cultural Interetnic „Transilvania“, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu, a primit acreditarea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) pentru încă un domeniu, „Istorie şi Studii Culturale”. Astfel, în prezent, revista se regăseşte pe listele CNCS cu domeniile Filologie şi Istorie şi Studii Culturale, ambele la categoria B, ce desemnează publicaţiile cu un grad ridicat de impact în domeniu. Astfel, revista sibiană este una dintre foarte puţinele publicaţii multidisciplinare, cu apariţie lunară, care se bucură de o astfel de recunoaştere.
Calitate recunoscută
Totodată, începând cu a doua jumătate a anului 2009, „Transilvania“ este indexată într-una din bazele de date internaţionale relevante pentru includerea în categoriile superioare ale CNCS, SCOPUS. „Din anul 2011, când au fost delimitate domeniile de cercetare ştiinţifică, echipa redacţională a Centrului Cultural Interetnic «Transilvania» a urmărit constant ridicarea nivelului ştiinţific al revistei, urmând standardele de calitate competitive pe plan naţional şi internaţional, prin evaluări «peer review» şi o mai bună distribuţie a publicaţiei în biblioteci naţionale şi universitare”, este de părere Dragoş Varga, managerul Centrului Cultural Interetnic „Transilvania“.
Lansare la MŢR
După ce, la finalul anului trecut, la Biblioteca Judeţeană „Astra“ a avut loc lansarea numărului 11-12/2012, revista „Transilvania“ a fost prezentată în această săptămână şi la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. Evenimentul a fost prilejuit de întâlnirea Clubului Filantropia, club ce se compune din etnologi, antropologi, sociologi, psihologi şi iubitori de teme incitante şi de aprige dezbateri. Întâlnirea a avut loc la Librăria Cărtureşti din Muzeul Naţional al Ţăranului Român, cu această ocazie fiind relansat şi ultimul număr al revistei sibiene. Numărul este concentrat integral pe problematica cercetării alternative a Şcolii Sociologice de la Bucureşti. Despre revistă şi despre tema tratată au vorbit sociologii Florentina Ţone, Theodora Eliza Văcărescu, Ionuţ Butoi, Dumitru Sandu şi Zoltán Rostás (coordonatorul numărului), istoricul Matei Costinescu, criticul literar Paul Cernat, precum şi scriitorii Dragoş Varga şi Radu Vancu. Dezbaterea a fost moderată de Virgil Ştefan Niţulescu, director general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român.