Aţi gustat gâscă-n blid sau zamă de boane cu prune uscate? Dar de crumpene înghioldite, zamă de amnar şi hibiză cu prune pocănite aţi auzit vreodată?
Reţetele şi poveştile lor se regăsesc în cartea „Reţete tradiţionale din judeţul Sibiu“, editată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) „Cindrelul – Junii“ Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Rețete și povești
Coordonatorul volumului este Silvia Macrea, managerul CJCPCT „Cindrelul – Junii“, reţetele au fost culese şi prelucrate de Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Lenuţa Cristea şi Gabriela Negru, iar fotografiile au fost realizate de Gheorghe Roman Bogdan, Nicolae Dobre şi Ovidiu Mărginean. „Nu avem pretenţia că volumul este unul exhaustiv. Considerăm însă că s-a reuşit creionarea specificului gastronomic din lumea satului sibian şi încadrarea lui în contextul amplu al vieţii tradiţionale de odinioară, căci toate reţetele sunt însoţite de detalii despre contextul cultural în care mâncărurile erau odinioară pregătite. Mai mult, ele au fost preparate de oamenii locului, pentru a se putea consemna fiecare pas, precum şi instrumentarul folosit în bucătărie“, a menționat Macrea. Printre reţete se regăsesc atât preparate ce se aşează cu drag pe masă de către tinerii din satele Sibiului (ciorbă cu agrişe, morândău, hencleș, tocăniţă acrișoară, floștoroage), dar și preparate precum tăiţei în moare sau zamă de amnar, pe care doar bătrânii le mai pregătesc uneori.
Demers unic
Cartea este rezultatul unei ample campanii de cercetare a gastronomiei tradiţionale din toate cele cinci zone etnofolclorice ale Sibiului, întreprinse în anul 2011, de CJCPCT „Cindrelul – Junii“ Sibiu, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Aceasta este singura campanie de cercetare, coerentă şi unitară, a gastronomiei specifice judeţului.
De unde se poate cumpara aceasta carte de retete? Unde o pot gasi?