Mucenica Zaharia, din comuna Cernișoara, județul Vâlcea, a venit la Floriile în Dumbrava minunată să arate cum se pregătesc ciorba de dragavei, sarmale de nucă, făsui slăit, mâncare de prune uscate și mălai dospit.

Foto: Muzeul Astra
Muzeul Astra împărtășește rețetele.
Ciorbă de dragavei:
Ingrediente
– 1 kg dragavei frunze;
– 1-2 cepe;
– 1 morcov mare;
– 1 păstârnac;
– 1 sfert țelină;
– 1 ardei capia;
– 2-3 linguri bulion;
– 1 mână orez;
– 1 linguriță boia ardei dulce;
– 2-3 linguri de ulei;
– 1 legătură mărar;
– 2 foi dafin;
– sare;
– piper.
Mod de prepare:
se spală frunzele de dragavei în 2-3 ape și se lasă la scurs, apoi se toacă mărunt.
dragaveiul tocat se pune la fiert împreună cu legumele tăiate, orezul și foile de dafin
după ce dragaveiul și legumele sunt fierte se adaugă bulionul, condimentele și mărarul mărunțit
se poate acri cu oțet
Sarmale de nucă:
Ingrediente
– 0,5 kg nucă măcinată;
– 200 gr. orez;
– 200 gr. soia granulată;
– 2-3 cepe;
– 1 morcov mare;
– 2-3 linguri pastă de roșii;
– 200 ml ulei;
– sare;
– piper;
– foi de dafin;
– foi de varză murată
Mod de prepare
se călesc în ulei legumele, orezul și granulele de soia
peste acestea se picură din când în când și puțină apă
după călire se lasă la răcit și se adaugă nuca, pasta de roșii și condimentele, iar apoi se omogenizează
la final se învelește umplutura în foile de varză murată și se pun la fiert la foc domol până sunt gata.
Făsui slăit:
Ingrediente:
– 1 kg făsui (fasole) bob;
– 2-3 cepe;
– 5-6 căței usturoi;
– 200-250 ml ulei;
– 3-4 linguri de pastă roșii;
– sare;
– piper;
– foi de dafin;
– 1 legătură pătrunjel verde
Mod de preparare
boabele de făsui se lasă la înmuiat cu seară înainte pentru a fierbe mai ușor
a doua zi se pune la fiert cu 1 ceapă și foile de dafin
după fierbere se lasă la răcit, apoi se adaugă usturoiul mărunțit, condimentele și puțin ulei
pentru prăjeală se călește ceapa în ulei și puțină apă, după care se adaugă bulionul
la sfârșit se pune în farfurii și se primenește cu prăjeala din ceapă și pastă de roșii peste care se presară pătrunjelul tăiat mărunt
Mâncare de prune uscate:
Ingrediente
– 1 kg prune uscate;
– 1 mână de orez;
– zahăr (după gust);
– 1 plic zahăr vanilat;
– 5-6 linguri amidon de porumb
Mod de preparare
Mălai dospit
Ingrediente (pentru 1 mălai/o turtă)
– 1 kg făină;
– 250 gr. mălai;
– 1 linguriță de sare;
– 1 cubuleț drojdie;
– 2 linguri de zahăr;
– apă.
Mod de preparare










