„Rețetă“ locală

Producătorii agricoli au venit, marți, la Sibiu, la invitația echipei programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019 pentru a afla detaliile acestui program.

Cei peste 40 de producători participanți au discutat problemele pe care le întâmpină. „Întregul program are ca pilon principal producția locală. Este ocazia perfectă pentru diversificarea producției sau pentru adăugarea unei verigi noi în lanțul de activități,  pentru o mai bună valorificare a produselor prin activități cu valoare adăugată sau printr-o distribuție mai eficientă către restaurante”, susține Maximilian Drăgan, coordonatorul programului.

Restaurante în gospodării

Prezența punctelor gastronomice locale poate asigura o bună valorificare a produselor primare locale. Acestea sunt unități de tip familial care funcționează pe bază de înregistrare sanitar-veterinară, în care se servesc maxim patru feluri de mâncare (două feluri întâi și două principale) care pot funcționa în gospodăriile clasice din zona rurală cu respectarea condițiilor de igienă bine cunoscute acestora. Aceste mini-restaurante sunt o șansă pentru diversificare mai ales în zona obiectivelor turistice din zona rurală.

Totodată, producătorii din județul Sibiu au fost încurajați să se implice în proiect, să culeagă și să transmită, rețete, povești gastronomice interesante care mai apoi să fie adăugate într-o colecție care să sprijine eforturile de consolidare a identității gastronomice locale și să asigure promovarea întregii regiuni ca punct de atracție gastronomică. Având în vedere distanța mare până la Sibiu, pentru producătorii din zona de nord se vor organiza întâlniri separate în perioada următoare.

Întâlniri prealabile

În ianuarie, au avut loc în cadrul programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană alte trei întâlniri consultative cu unitățile de alimentație publică din municipiile Sibiu și Mediaș, dar și cu bucătarii din Sibiu. Acestea au fost găzduite de Consiliul Județean Sibiu și Muzeul ASTRA. Cele trei întâlniri au relevat principalele probleme cu care se confruntă restaurantele și bucătarii din Sibiu și Mediaș. Cele mai grave probleme scoase în evidență de participanți au fost personalul insuficient sau slab calificat din restaurante. Există, totodată, și problema achiziționării produselor de la producători locali, întrucât aceștia nu pot elibera factură și chitanță pentru marfa vândută.

Poli opuși

O problemă specifică municipiului Mediaș este slaba prezență a turiștilor, care în principal sunt doar în trecere prin oraş și vin cu un buget redus. Singurele perioade de aflux sunt cele de sărbători, când cei plecați la muncă în străinătate revin acasă. La pol opus este Sibiul, care, pe timpul verii este inundat de turiști. La Sibiu, multe unități lucrează atunci ore suplimentare, iar bucătarii fac uneori cu greu față solicitărilor. În schimb, iarna este diferit. Se dorește astfel o uniformizare a calendarului evenimentelor, astfel încât să nu mai existe perioade moarte, cum sunt cele din timpul iernii.

Învăţământ dual şi reţete digitale

Problema exodului de personal calificat a fost expusă de către profesorul Alexandru Marcu, de la Colegiul Economic „George Barițiu“ din Sibiu. Acesta a identificat și soluții: învățământul dual și cursurile de formare pentru adulți. Prin urmare, se vor organiza întâlniri cu medici specialiști în nutriție și boli metabolice, dieteticieni, medici pediatri și se vor găsi variante de a pune în funcțiune învățământul dual la Sibiu. Alte aspecte importante sunt și educarea consumatorului și implicarea mai mare a bucătarilor în crearea meniurilor din restaurante, pentru a crea preparate sănătoase cu produse locale. Totodată, se va crea o bază de date digitală de rețete, în colaborare cu Biblioteca ASTRA și cu operatori privați.

 

Stand la Bucureşti

În perioada 22 – 25 februarie, reprezentanții regiunii vor participa la Târgul de Turism al României, de la București. Sibiul va fi promovat sub tematica programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019, pe un stand de peste 100 metri pătraţi, finanțat prin aportul comun al Primăriei Sibiu, Consiliului Județean și Primăriei Mediaș. În cadrul standului se vor organiza sesiuni de live-cooking cu bucătari din Sibiu.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura