Resurse pentru viitor

Participare internațională la atelierul de lucru „Smart Region – Application for the Program HORIZON 2020”, în contextul aplicării Primăriei Avrig la programul HORIZON 2020

Primăria Avrig a găzduit, săptămâna trecută, workshop-ul „Smart Region – Application for the Program HORIZON 2020”.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa partenerilor tradiţionali din provincia Potenza (Italia), oraşul Tulln (Austria), dar şi a reprezentanţilor ULBS, Universităţii din Basilicata (Potenza, Italia), Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, firmei partenere Becker Consult și ai Consiliului Judeţean Sibiu.

Trei aplicații

intalnire primaria avrig

Utilizarea mai eficientă a resurselor integrate este preocuparea celor implicați în proiectul Smart Region

Atelierul de lucru a fost organizat în perspectiva depunerii proiectului SmartReg în cadrul programului HORIZON 2020, linia de finanţare „Market uptake of existing and emerging sustainable bioenergy LCE-14-2015”. Proiectul are trei aplicaţii, dintre care una vizează judeţul Sibiu. Aceasta din urmă se adresează unui număr de aproximativ 25 de comunităţi care vor fi analizate în vederea utilizării resurselor locale într-un circuit integrat. „Alături de noi este Regiunea Potenza, din Italia, o regiune care a fost selectată de către ONU pentru a fi un model internațional în domeniul devoltării inteligente a comunităţilor. Tulln probabil este un model austriac, deja european, pentru uz şi re-uz a resurselor regenerabile. Acest oraş are deja zeci de instalaţii interconectate, care fac ca localitatea să fie deja aproape în totalitate independentă de resursele fosile. Iată doi parteneri care aduc în judeţul Sibiu o importantă experienţă în acest domeniu şi sunt convins că ne vor ajuta ca şi aici, în Avrig, şi în judeţul Sibiu, acest domeniu să fie un domeniu de mare importanţă şi să creeze noi oportunităţi pentru sectorul privat, dar şi planuri de afaceri pentru mii de întreprinzători, în mod special în mediul rural”, a explicat Arnold Klingeis, primarul oraşului Avrig.

Două milioane de euro

Avrigul încearcă, prin această iniţiativă, să acceseze aproximativ două milioane de euro, care vor permite unei echipe tehnice să evalueze cele trei regiuni şi să prezinte un Masterplan pentru energie durabilă la nivel regional. Ulterior, analiza acestor trei zone va permite creionarea unor concluzii şi elaborarea unui model generic, care va fi prezentat Comisiei Europene şi care ar putea fi reprodus în multe alte zone. Prin implementarea proiectului se aşteaptă crearea a 1.500, până la 2.000 de noi locuri de muncă în judeţul Sibiu, predominant în mediul rural, dar şi la nivelul oraşului Avrig, unde procesarea resurselor colectate și reciclate să permită crearea de noi locuri de muncă. „Un alt rezultat va fi înlocuirea resurselor fosile, într-un procent de 10, 20, 30, poate 40 la sută, depinde de rezultatele obţinute în acest proiect”, conchide Klingeis.

şi pot genera, în acest fel, o dezvoltare în mediul rural sau în cel urban. La nivelul Avrigului, de exemplu, în zona fermei de porcine, primarul Arnold Klingeis şi-a exprimat convingerea că va fi construită o centrală pe biogaz, care valorifică dejecţiile animalelor, în completare cu dejecţiile agricole, aceasta fiind o investiţie privată.
Arnold KLINGEIS | primar Avrig

„Cu toţii ştim că UE finanţează proiecte bine definite. Noi creăm un proiect care va trebui finanţat ulterior, un proiect predefinit, a cărui implementare să atragă câteva zeci sau sute de milioane de euro spre judeţul Sibiu, după realizarea studiilor propuse.“

Dana MUNTEAN
redactia@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*