Renaște și Biserica Cetate din Șaroș pe Târnave!

Bisericile fortificate din județul Sibiu sunt salvate rând pe rând de la degradare și vor deveni în maxim doi ani puncte importante de atracție pentru turiști. După startul lucrărilor de reabilitare de la Șeica Mică, Biserica Evanghelică din Șaroș pe Târnave intră și ea într-o nouă etapă a existenței sale. Încep lucrările de reparații și conservare a monumentului, în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în valoare totală de 1,339 milioane lei.

Parohia Evanghelică C.A Șaroș pe Târnave a anunțat, într-o conferință de presă, startul lucrărilor în cadrul Proiectului „Lucrări de reparații, connservare și introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Șaroș pe Târnave“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de cca 1,339 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 1,218 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

 „Proiectul prevede digitizarea obiectivului de patrimoniu, ceea ce înseamnă scanarea cu aparatură de mare rezoluție, atât la exterior, cât și la interior, după finalizarea lucrărilor. România și-a luat angajamentul față de UE că o să digitizeze o pondere însemnată din patrimoniul nostru. Ca urmare, după ce o să fie digitizat, o să fie urcat pe o pagină, fie a Consistoriului, fie a Parohiei, în așa fel încât să fie vizitată clădirea, virtual, de la distanță de oricine are acces la internet. A fost întocmit și un plan de marketing, cu o serie de acțiuni culturale, care să atragă lumea aici. Proiectul o să contribuie la creșterea atractivității turistice în Șaroș pe Târnave și implicit a orașului Dumbrăveni“, a declarat Valentin Păun, managerul de proiect.

 Ne bucură faptul că s-a obținut finanțare, îi felicit pe cei care au muncit. După cum știți, și noi încercăm să sprijinim. Am amenajat parcul din fața cetății, dar avem și o serie întreagă de lucrări în Șaroș, între care lucrări la grădiniță, vechea școală săsească am transformat-o într-un cabinet medical pentru cei cca 2000 de locuitori, vom reabilita școala, anul acesta începem lucrări pentru rețeaua de apă și canalizare. În clădirea vechii școli vrem să facem și un minimuzeu, care să cuprindă o zonă a sașilor și una a noastră, a românilor. Ne gândim să facem și o parcare lângă biserică așa că, ceea ce prevede proiectul cu ceea ce putem face noi, ca Primărie, se completează în mod fericit.“, a transmis Emil Dârloșan, primarul orașului Dumbrăveni.

 „Mă bucur foarte mult că avansăm și cu acest proiect. Șaroșul este un pic privilegiat, datorită locației în care se află, în ceea ce privește turismul. Mă bucur de deschiderea Primăriei pentru colaborare în mai multe direcții, nu doar pentru monument, ci și pentru viața care este aici. Este o șansă, cred, mai ales că aceste cetăți au fost construite de locuitori și cum aceștia nu mai sunt acum, noi putem să le păstrăm prin proiecte. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați, pentru că proiectele sunt complexe. Nu e o muncă ușoară, ea implică multă responsabilitate“, a arătat preotul Ulf Ziegler, din cadrul Consistoriului Districtual Evanghelic C.A. Mediaş.

Prin această investiție se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Șaroș pe Târnave și introducerea acestuia în circuitul real și virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori, de la 395, in prezent, la 595 de vizitatori, anual.

Construcția s-a finalizat în anul 1422, primind hramul Sf. Elena și Sf. Nicolae. În 1483 au început lucrările la zidul împrejmuitor al bisericii, care este întărit cu cinci turnuri de apărare. La începutul sec. XVI se construiește turnul bisericii, iar în secolul următor se montează ceasul. În anul 1605 satul este atacat, jefuit și ars până la temelii în luptele împotriva rebelului Ștefan Bocskai. Până la 1690 satul suferă cumplit de pe urma războaielor care decimează populația redusă la doar 5 familii. În 1772 încep lucrări de renovare ale lăcașului de cult ruinat: se reconstruiește plafonul, iar maestrul Johan Folbart din Sighișoara montează altarul baroc în corul bisericii în 1774. Un incendiu devastator cuprinde satul în 1776 și mistuie 60 de case, avariind și acoperișurile turnurilor de apărare. Acestea vor fi refăcute în anii următori. În 1808 turnul bisericii este înălțat cu încă un etaj și primește forma actuală. Apoi maeștrii Friedrich și Wilhelm Maetz din Biertan construiesc orga. În 1966 un fulger distruge complet acoperișul, iar ceasurile și instalația electrică sunt aruncate din pereți. În cursul aceluiași an se efectuează toate reparațiile necesare.

Proiectul are ca scop, in afara restaurarii si a consolidarii, punerea in valoare a monumentului. Toate interventiile prevazute vor fi in spiritul regulilor restaurarii si conservarii monumentelor istorice.

Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*