Remus Azoiței, unul dintre cei mai apreciați violoniști români, revine la Sibiu pentru a cânta alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.
Evenimentul este programat joi, 7 martie, cu începere de la ora 19, la Sala Thalia, iar dirijor va fi Alexander Walker. Programul concertului cuprinde lucrări semnate de Aram Haciaturian și Antonin Dvořák.
Numit de către revista britanică The Strad ca „un virtuoz incurabil cu suflet si tehnică fabuloasă”, violonistul Remus Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul natal, Galaţi. După ce, în 1995, a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovschi, Remus Azoiţei obţine o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde are şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman. De-a lungul timpului a beneficiat şi de îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean Zakhar Bron sau Ivry Gitlis. Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase, precumCarnegie Hall in New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând, de asemeni, în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg, Santander ş.a. A colaborat cu artişti renumiţi, printre care Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel sau cu cvartetul de coarde Voces, fiind, de asemenea, solist al unor ansambluri de prestigiu, precum Berlin Kammer Orchestre,Orchestre Nationale de Belgique, sau Orchestre Philarmonique de Radio France. În 2005, el a interpretat dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, concert preluat de către 19 posturi de radio şi televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo.
Remus Azoiţei a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu, alături de pianistul Eduard Stan, pentru casa de discuri Hanssler din Germania. În 2009, a susţinut un turneu de 15 concerte în Europa şi SUA (Washington DC şi New York), alături de pianistul Eduard Stan. În 2014, a realizat un alt CD pentru Chandos, alături de grupul Schubert Ensemble, disc elogiat îndelung în presa internaţională.
În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a Academiei. În 2007, a pus bazele Societăţii „Enescu” din Londra, fiind şi directorul artistic al acesteia. Remus Azoiţei cântă la o vioară Niccolo Gagliano creată în anul 1753.
Cariera lui Alexander Walker se desfășoară în întreaga lume. Este dirijor invitat permanent al Russian State Symphony Orchestra cu care a susținut concerte în celebra sală Ceaikovski din Moscova. A susținut concerte la pupitrul orchestrelor mari precum Prague Philharmonic, Belgrade Philharmonic, George Enescu Philharmonic, North Hungarian Symphony Orchestra, Wrocław State Symphony Orchestra, Russian Philharmonic, City of London Sinfonia, BBC Philharmonic, iar de curând a dirijat Royal Philharmonic Orchestra într-un concert, cu ocazia zilei de naștere a lui Elgar. În Marea Britanie, angajamentele sale au inclus concerte cu Orchestra New Queens Hall și Orchestra Rusă din Londra. Colaborează în mod frecvent cu Royal Opera House, Covent Garden, cu care a susținut turnee în Rusia (Balshoi și Mariinsky), USA (Metropolitan Opera), dar și în Singapore, Coreea, Japonia și Turcia. În prezent este director muzical al Northampton Symphony Orchestra.