Apreciatul regizor stabilit la Berlin, Timofei Kuliabin, montează la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) spectacolul „Lungul drum al zilei către noapte” cu un scenariu de Roman Doljanski, după Eugene O’Neill. Avanpremiera și premiera sunt programate în 29 și 30 martie, la ora 17:00 la Sala Mare. Biletele sunt puse în vânzare pe www.tnrs.ro și la Agenția teatrală din Sibiu.
În distribuția spectacolului sunt actorii Nicu Mihoc, Raluca Iani, Marius Turdeanu, Horia Fedorca, Radu Costea, Ioana Cosma, Adrian Neacșu, David Cristian, Vlad Robaș.
„Este o mare bucurie să putem să-l avem la Sibiu pe Timofei Kuliabin, cel care a venit împreună cu John Malkovich și Ingeborga Dapkunaite, în vara anului 2024, la FITS, cu spectacolul „În singurătatea câmpurilor de bumbac”. Un spectacol care a fost sold-out în câteva minute! Tot în cadrul FITS, a prezentat, în 2018, spectacolul „Trei surori”, o creație excepțională, cu un impact deosebit la public. Cu un palmares de spectacole impresionant în Europa, Timofei Kuliabin a ales unul dintre cele mai frumoase texte ale secolului XX – Lungul drum al zilei către noapte. Așteptăm cu nerăbdare premiera de la finalul lunii martie și dorim tuturor spectatorilor din Sibiu, din România, din lume, care vor veni să vadă spectacolul, să se bucure de această echipă unică și de acest proiect atât de important!”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Piesa Lungul drum al zilei către noapte a fost scrisă de Eugene O’Neill pe baza amintirilor din propria tinerețe. Nu este întâmplător faptul că dramaturgul a cerut ca această piesă să nu fie publicată înainte de a se scurge 25 de ani de la moartea sa. Dorința nu i-a fost îndeplinită, însă motivul interdicției sale este clar – autorul de renume mondial a împărtășit amintiri profund personale despre familia sa, niciunul dintre membrii căreia, cu excepția sa, nemaifiind în viață în momentul în care piesa a fost scrisă. Și, deși piesa este despre ziua în care i s-a pus diagnosticul fatal, el a fost singurul dintre personaje care a supraviețuit – și a devenit faimos în întreaga lume. Această poveste despre oameni apropiați, care se iubesc și se chinuie, se acuză și se justifică, își amintesc și suferă, a devenit una dintre cele mai populare piese din repertoriul mondial. Ea conține atât roluri minunate, cât și un sentiment amar, uneori fără speranță, al trecerii timpului, al dezamăgirii și al neputinței în fața morții.
Producția lui Timofei Kuliabin mută acțiunea în zilele noastre. Cu toate acestea, natura autobiografică a operei lui Eugene O’Neill este pe deplin păstrată. Îl vedem pe alter ego-ul autorului, scriitorul Edmund Tyrone, chiar la sfârșitul vieții sale. Ca și dramaturgul, el a devenit o celebritate, laureat al Premiilor Nobel și Pulitzer. Ca și dramaturgul, nu se poate elibera de amintirile dureroase și obsesive ale părinților și fratelui său mai mare. Îl vedem pe Edmund Tyrone în ultima seară a vieții sale, când propria sa „zi lungă se transformă în noapte”. Nedorind să îndure suferința fizică, pe măsură ce civilizația modernă devine din ce în ce mai independentă în materie de viață și de moarte, nu se teme de durerea emoțională și, în ultimele sale ore, dorește să fie din nou alături de cei dragi de mult dispăruți, nu doar pentru a-și aminti de ei, ci pentru a încerca să-i înțeleagă, să-i ierte și să le ceară iertare…
Despre „Lungul drum al zilei către noapte”
Un scenariu de Roman Doljanski
După Eugene O’Neill
Regia: Timofei Kuliabin
Scenografia: Oleg Golovko
Muzică: Timofei Pastukhov
Light design: Ilia Pașnin
Traducere: Raluca Rădulescu
Manageri proiect: Claudia Maior și Ioana Nistorescu
Sufleor și asistență regie: Ania Petrean
În distribuție: Nicu Mihoc, Raluca Iani, Marius Turdeanu, Horia Fedorca, Radu Costea, Ioana Cosma, Adrian Neacșu, David Cristian, Vlad Robaș.