Regizorul Silviu Purcărete, Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu i-a conferit, joi, 27 ianuarie, titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) regizorului Silviu Purcărete.

Regizor de renume internațional, Silviu Purcărete a marcat decisiv evoluția teatrului sibian, precum și dezvoltarea cercetării științifice și a creației artistice academice în domeniul Teatru și artele spectacolului, în contextul școlii sibiene de teatru. A manifestat o contribuție esențială la prestigiul Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte a ULBS și a contribuit la dezvoltarea culturală și, implicit, socio-economică a orașului Sibiu, prin atragerea unui număr din ce în ce mai mare de turiști fascinați de fenomenul „Faust” (moment teatral de excepție în contextul programului Sibiu Capitală Culturală a Europei în 2007).

„Într-o societate contemporană în care fluxurile informaționale trec cu rapiditate pe lângă noi, științele umaniste și artele sunt o modalitate tot mai pregnantă prin care ne putem apropia unii de ceilalți și prin care ne putem explora identitățile individuale și colective tot mai diverse. Într-o universitate bine ancorată într-un spațiu cultural local și național, dar în același timp din ce în ce mai racordată la rețelele culturale internaționale prin intermediul membrilor comunității academice și al demersurilor acesteia (festivaluri, evenimente publice, piese de teatru, conferințe și multe altele), considerăm esențial rolul inovației artistice și al exprimării libere prin artă. Unul dintre cei mai importanți exponenți ai acestui mod creativ de manifestare și de utilizare a impactului comunitar al artei pentru dezvoltarea noastră ca indivizi și grupuri este tocmai Silviu Purcărete, regizor ale cărui distincții și forme de recunoaștere națională și internațională ar putea ocupa tot spațiul acestei intervenții. Esențial este, însă, rolul său în anvergura națională și internațională a teatrului sibian și, prin extensie, a comunității cultural-artistice și universitare pentru conturarea cărora a avut, de-a lungul anilor, un aport substanțial. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este onorată să îi ofere lui Silviu Purcărete titlul de Doctor Honoris Causa și sperăm ca această recunoaștere formală a importanței realizărilor sale artistice să nu fie decât o bornă într-un lung drum pe care să îl parcurgem și mai departe împreună”, a spus prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Împreună cu domnul Silviu Purcărete am reușit să străbatem toate continentele lumii cu spectacole și am reușit să mobilăm Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu zece spectacole produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Din 1993, domnia sa a fost prezent cu spectacole la Sibiu, a creat magnificul Faust, care este o emblemă nu numai a Sibiului, ci a țării. S-a înconjurat de o echipă importantă de mari artiști, artiști care l-au însoțit pe parcursul creației domniei sale. Este o mare bucurie că am putut să adunăm atât de multe personalități astăzi aici, să facem o reverență în fața a ceea ce înseamnă marea creație întruchipată de domnul Silviu Purcărete”, a declarat domnul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

La rândul său, reputatul regizor s-a arătat extrem de impresionat de primirea acestei distincții. ”Sunt foarte emoționat și bucuros pentru că am intrat în această admirabilă familie, sunt oameni pe care i-am admirat, îi admir și pe care îi voi admira în continuare. Pentru mine Sibiul este o nouă casă, o familie, în care tot timpul m-am simțit primit și în care am fost fericit. Vă mulțumesc foarte mult pentru această ceremonie, pentru tot timpul pe care mi l-ați acordat. Este un titlu care mă onorează”, a spus Silviu Purcărete.

Desfășurată în sistem hibrid, cu reprezentații ULBS în Aula „Avram Iancu” a Facultății de Litere și Arte și invitații conectați la eveniment prin sistem video, ceremonia s-a bucurat de prezența unor nume importante din lumea culturală românească și internațională. Scriitorul și criticul de teatru George Banu, ambasadorul Emil Hurezeanu au intrat în dialog direct cu Silviu Purcărete și Constantin Chiriac, în timp ce ministrul culturii Lucian Romașcanu, Hideki Noda, directorul Tokyo Metropolitan Theatre sau Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru, au transmis mesaje prin care au evocat importanța acestui moment atât pentru regizorul Silviu Purcărete cât și pentru Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura