Tânăra regizoare Sara Budrala a fost recompensată în cadrul Festivalului Filmul de Piatră desfășurat la Piatra Neamț, cu premiul pentru Cel mai bun film de ficțiune, pentru scurtmetrajul „Soniarebeka”.
Foto: PiArt Vision
Cea de-a 16-a ediție a festivalului a reunit 18 scurtmetraje, dintre care 8 filme de ficțiune, 6 documentare și 4 animații. Juriul festivalului a fost format din cineastul Bronte Stahl (USA), actrița Laura Vasiliu, criticul de film Ionuț Mareș și regizorul Bogdan George Apetri. Premiul pentru cel mai bun documentar i-a fost acordat Anei Gurdiș pentru filmul „Capturi”, iar premiul pentru cea mai bună animație l-a primit Matei Salomia pentru, „Vizita ”.
Sara Budrala este la al doilea premiu în cinematografie. În 2021 a fost premiată cu o mențiune specială la Festivalul Internațional de Film Etnografic din Croația, pentru animația „Casa”. (https://youtu.be/eg4auHv7-7g)
Filmul Sarei, premiat la Piatra Neamț, explorează un ritual al Sânzienelor, cel al spălării cu rouă, despre care tradiția populară spune că este menit pentru aflarea ursitului și pregătirea pentru măritiș al tinerelor fecioare.
Tradiția spune că roua trebuie adunată de bătrânele satului în zori de zi, din locuri neatinse și necălcate, pe o pânză albă, stoarsă apoi într-o oală nouă. Bătrânele care se ocupă de ritual, aduc apoi roua în sat, fără a comunica între ele pe drum și evitând orice întâlnire. Cu această rouă se vor spăla fetele care își doresc să se mărite, dar și femeile măritate care vor să fie iubite de soți și să aibă copii frumoși și sănătoși.
Scurtmetrajul tinerei regizoare reinterpretează acest ritual, îl aduce în prezent și îl face relevant pentru tinerele din ziua de azi. Accentuează efectului eliberator, purificator și, în cazul protagonistelor filmului, catalizator spre viața de adult, pe care un astfel de ritual îl poate avea chiar și astăzi. De asemenea, prezintă modul în care conectarea cu strămoșii și natura duc la consolidarea identității individului.
„Pentru mine acest premiu înseamnă un imbold uriaș, o încurajare să continui. Și cum munca bună se răsplătește cu mai multă muncă, voi încerca să folosesc această apreciere drept combustibil pentru următorul proiect”, a spus Sara Budrala.
Sara Budrala are 24 de ani, a studiat antropologie la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj (2019-2021) și grafică la Universitatea de Artă și Design, Cluj (2018-2020) având ca lucrare de diplomă proiectul „Tu ce porți acum?”, care explorează relația oamenilor cu hainele de zi cu zi.
În cadrul unui experiment social, Sara a purtat haine specifice diferitelor comunități. Totul a culminat cu un performance artistic într-o piață publică din Cluj, unde a testat reacția și interacțiunea cu oamenii, în raport cu hainele purtate. Tot parcursul a durat un an de zile și e documentat pe website-ul artistei: https://sarabudralacom.wordpress.com/548-2/
În prezent, studiază regia la masterul de film și media de la Universitatea Sapietia din Cluj și face parte din echipa de organizare a Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film din Sibiu.