Un acord de cooperare între Ministerul Justiţiei, Afaceri Europene şi Protecţia Consumatorului din Landul Brandenburg şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a fost semnat ieri, la Alba Iulia, de Anne Quart, secretar de stat, şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu. Delegația va vizita astăzi Sibiul.
„Privesc foarte optimist la anii care vor urma”, a afirmat, cu acest prilej, secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Afaceri Europene şi Protecţia Consumatorului din Landul Brandenburg. În cadrul acestui acord se stabilesc câteva priorităţi pentru cooperarea dintre Landul Brandenburg şi Regiunea Centru, parteneriat demarat în 2001, în domeniile formare profesională, activităţi şi întâlniri bilaterale ale tinerilor, sprijinirea colaborării în domeniul societăţii civile şi al ONG, parteneriate şcolare, dar şi între oraşe, politici inteligente de promovare, precum şi domeniul energiilor regenerabile.
„Ceea ce ne-am propus în linii mari să realizăm este practic ceea ce, prin semnarea acestui acord, aşternem pe hârtie şi ne asumăm. Pe lângă domeniile tradiţionale de activitate pe care parteneriatul nostru s-a concentrat până acum, dorim ca în viitor să colaborăm mult mai strâns şi în alte domenii noi, cum sunt, de exemplu, schimburile de experienţă la nivelul tinerilor, parteneriatele şcolare, parteneriatele între oraşe. Ţinând cont că am avut o colaborare foarte bună în ceea ce înseamnă dezvoltarea mediului economic şi în dezvoltarea administraţiei, dorim această colaborare să o extindem acum un pic mai mult şi către dezvoltarea societăţii civile”, a declarat Quart.
Un alt domeniu în care cele două părţi îşi propun să se concentreze mai mult este cel al energiilor regenerabile, cu accent pe ceea ce înseamnă schimbul de experienţă la nivel de structuri de cercetare, structuri de educaţie, a mai spus secretarul de stat.
Cele două părţi îşi doresc să dezvolte pe mai departe şi „colaborare foarte bună” în domeniul formării profesionale. „Problema deficitului forţei de muncă specializate, pe care şi noi ca land o avem de mulţi ani, este o problemă similară şi la dvs., în care noi, cel puţin, avem experienţe foarte bune şi pozitive în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ profesional în sistem dual, sistem preluat în 2012 şi de România. E unul din domeniile în care ne dorim să colaborăm îndeaproape. O altă temă foarte importantă este schimbul de experienţă la nivel de tineri. (…). Cred că o temă foarte important va fi cea de asigurare a transferului tehnologic, una din temele care va fi de interes pentru ambele regiuni în viitorul apropiat”, a mai spus Anne Quart.
Directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a menţionat că parteneriatul dintre Regiunea Centru şi Landul Brandenburg a fost demarat în 2001, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politică şi delegaţii ale oamenilor de afaceri.
O delegaţie a Landului Brandenburg, condusă de Anne Quart, secretar de stat în cadrul Ministerului de Justiţie, pentru Afaceri Europene şi Protecţia Consumatorului, se află în vizită oficială în Regiunea Centru, în scopul intensificării transferului bilateral de bune practici în procesul de dezvoltare regională.
Delegaţia germană va fi prezentă astăzi la întâlnirea de lucru cu membrii CDR Centru, la Sovata, prilej de informare asupra stadiului dezvoltării Regiunii Centru. De la Sovata, delegaţia germană, însoţită de membrii Reprezentanţei pentru chestiuni de Parteneriat bilateral între Landul Brandenburg şi Regiunea Centru, va avea mai multe vizite de documentare, atât la proiecte finanţate prin POR 2007-2013, cât şi la obiective de mare interes în Sighişoara şi Sibiu. În Sibiu va avea loc şi o întâlnire cu comunitatea germană, precum şi o întrevedere cu consulul Germaniei, Judith Urban.
Prin această vizită a delegaţiei conduse de Anne Quart în Regiunea Centru se vor urmări aspecte legate de dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre Landul Brandenburg şi Regiunea Centru, cu particularizare pentru judeţele Alba, Mureş şi Sibiu, în domeniile dezvoltării urbane durabile şi generarea de proiecte finanţabile prin POR 2014-2020, precum şi pentru a dezvolta în comun noi instrumente şi structuri de promovare investiţională, la nivel regional, menţionează reprezentanţii ADR Centru, într-un comunicat de presă.