Melodii românești de altădată, creațiile unor artiști sibieni de excepție și vinurile ce leagă prietenii își dau întâlnire, pe 3 iunie, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”. Biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro.
Foto: Centrul Cultural „Ion Besoiu”
Primul eveniment organizat de Centrul Cultural „Ion Besoiu” invită sibienii și turiștii să se bucure de o seară de vis, în compania solistei Irina Sârbu și a unei orchestre de elită: Camerata Regală.
Așadar, sâmbătă, 3 iunie 2023, la ora 18.00, în foaierul „Roma”, publicul este invitat la vernisajul expoziției de artă plastică abstractă, în prezența autorilor – graficianul Sorin Han și sculptorul Niu Herișanu. Seara continuă cu o degustare de vinuri alese, iar de la ora 19.00, în sala mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu”, călătorim în timp, pentru a retrăi secvențe din România interbelică, prin intermediul muzicii readuse la viață de Irina Sârbu și Camerata Regală sub bagheta unuia dintre cei mai galonați dirijori români ai momentului.
„Este o muzică vie, ce se percepe cu sufletul”
Camerata Regală, ansamblul care își desfășoară activitatea, din 2009, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu, va asigura acompaniamentul serii sub bagheta tânărului și extrem de talentatului Constantin Grigore, dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală și al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.
Cunoscute prin intermediul înregistrărilor istorice, dar astăzi întâlnite tot mai rar în concerte, melodiile de odinioară merită descoperite prin interpretări live. Ele alcătuiesc astăzi un tezaur național de o inestimabilă valoare.
„Aparținând unui «altădată» care și-a pierdut ancorarea exactă, aceste miniaturi muzicale surprind esența unui timp în care viața clocotește intens și sincer. Melodiile «Zaraza», «Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară», «Suflet candriu», «Coșarul», «Iubesc femeia», «Inima-i un telefon» sau «Astăzi e ziua ta» povestesc viața unor oameni simpli, în care se regăsește fiecare dintre noi, și trăirile lor vesele sau triste, însă niciodată pesimiste sau lipsite de speranță. Este o muzică vie, ce se percepe cu sufletul. Vocea Irinei Sârbu, cu un timbru cald și catifelat, interpretarea plină de delicatețe și sensibilitate a cântăreței-actrițe se dovedesc perfecte căi de acces către sufletele ascultătorilor. Melodiile «de altădată» au încântat generații, au rezistat cu ușurință trecerii timpului, iar forța lor de seducție copleșește. Un concert care să ofere cele mai cunoscute piese semnate de Ion Vasilescu sau Gherase Dendrino nu poate decât să încânte și să atragă”, afirmă protagoniștii evenimentului.
Dinamism și prospețime
O voce amplă, pasională și extrem de versatilă, Irina Sârbu și-a perfecționat tehnica interpretativă și și-a diversificat repertoriul de-a lungul timpului, fiind capabilă să abordeze cu succes o varietate de genuri muzicale. La fiecare nouă apariție pe scenă – în două decenii de carieră – Irina uimește și încântă. Mereu curioasă și dornică de nou, artista coboară în adâncurile eului său, unde amalgamează, în continuă mișcare, tradiția cu inovația, jocul spontan cu experimentul bine gândit. De aici, prospețimea continuă a interpretărilor, surpriza voioasă a unei improvizații agile ce se bazează pe mulți ani de studiu al muzicii clasice, apoi a jazz-ului și pe o pasiune arzătoare pentru muzica interbelică și folclorul românesc. Universurile sonore diverse nu se exclud. Dimpotrivă, se potențează reciproc și, dacă rezultatul se combină și cu o atent studiată artă a actorului, rezultatul nu poate fi decât spectaculos.
Cântăreața-actriță investește energie, știință și sentiment în tot ceea ce face. Vocea suplă cu un timbru puternic personalizat și experiența scenică îi permit vocalistei să abordeze cu lejeritate și succes repertoriul standard de jazz, cântece din repertoriul popular românesc, piese cu dulce parfum de epocă înterbelică și, în ultimii ani, spectaculoase partituri instrumentale în versiuni vocale, de la Bach sau Boccherini, până la Grigoraș Dinicu.
Proiectele au fost numeroase, diverse și originale și ele au fost realizate alături de cele mai sonore nume din jazz-ul românesc, dar și împreună cu orchestre simfonice.
Biletele pentru concertul din 3 iunie se pot achiziționa la prețul de 160 lei, direct de la casieria Centrului Cultural „Ion Besoiu” (str. Emil Cioran, nr. 1A) sau online de pe www.eventbook.ro.