Regal artistic la Sibiu

Joi,11 iulie 2024, cu puțin înainte de ora 18, în Sala Oglinzilor a Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu răsunau, discret, acorduri la pian…  Se făceau ultimele pregătiri în vederea susținerii unui eveniment cultural de marcă: al treilea Salon muzical–literar „Franz Liszt și Carl Filtsch-doi copii minune”, susținut în cadrul celei de-a 28-a ediții a Concursului-Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” organizat de Filarmonica de Stat Sibiu.

L-am remarcat la pian pe tânărul pianist Kozma Istvan Levente (Cluj Napoca) exersând câteva acorduri din recitalul pe care urma să-l susțină, alături de o altă tânără pianistă : Adela Liculescu (Viena). Am reușit să stau de vorbă câteva minute cu doamna Dagmar Dusil (Germania), sufletul acestui eveniment cultural aflat, la Sibiu, la a treia ediție:

Foto: Ion Talpoș

Ion Talpoș:  Ne puteți spune, vă rog, ce eveniment se va desfășura astă-seară, aici?

Dagmar Dusil: Concursul de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” de la Sibiu, la care participă cei mai buni tineri pianiști din România dar și din  țări precum Bulgaria, Japonia, Turcia, Croația, Franța, Ungaria, se află acum  în desfășurare. Salonul muzical-literar are loc în cadrul concursului, însă nu are legătură cu concurenții! Prin acest proiect ne dorim să facem puțină publicitate personalității copilului minune al muzicii transilvane,  Carl Filtsch, destul de necunoscut  până acum. Datorită Salonului, am fost invitați și la Sebeș, locul de naștere al lui Carl Filtsch, unde în luna august vom face primul Salon muzical-literar. Apoi vor mai urma și altele, în Occident. În Germania (la Dusseldorf),  în Austria (la Viena). Sunt programate asemenea evenimente culturale și la Londra, la Varșovia, etc. Cu alte cuvinte, evenimentul acesta ia amploare, de la an la an!

I.T.: Ne puteți spune câteva cuvinte despre dumneavoastră?

D.D.: Sunt sibiancă. În anul 1985 am plecat cu soțul meu în Germania, unde ne-am stabilit. Dar vin destul de des în România.

Foto: Ion Talpoș

 I.T.: Sunteți alături de tinerii pianiști din concurs doar pentru că iubiți muzica, sau sunteți, la rândul dumneavoastră, muzician?

D.D.: Nu, pentru mine este doar un hobby. Provin, însă, dintr-o familie de muzicieni! Tatăl meu a fost angajat la Filarmonică, bunicul meu a înființat prima Orchestră de Cameră aici, în Sibiu. Bunicul meu (Dusil) a venit în România, din Cehia, pe la sfârșitul secolului al XIX-lea.

I.T.: Ce ne puteți spune despre cei doi tineri  pianiști invitați în această seară?

D.D.: Pe Adela Liculescu o știu de mai mult timp! Ea a participat aici, la concurs, din anul 2000. Este singura concurentă care a câștigat locul întâi la toate cele trei categorii din concurs. Din anul 2018 este artist oficial Bösendorfer. Are un doctorat la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului, din Graz.

Foto: Ion Talpoș

Istvan Levente Kozma a fost aici în anul 2016. Și el a fost premiat. Este asistent universitar și și-a dat doctoratul în Filtsch.  Trebuie să vă spun că este foarte greu, întotdeauna, să găsesc pianiști pentru acest Salon! Pentru că eu am o concepție  proprie și e greu să găsesc pianiști să cânte ce vreau eu. Este un repertoriu foarte dificil!

I.T.: Tinerii pianiști invitați în seara aceasta au, după părerea mea, C.V.-uri impresionante!

D.D.: Da, o să vedeți! O să fiți mulțumiți! Invitații mei vor interpreta în seara aceasta, la pian,  câteva piese din creațiile muzicale ale lui Franz Liszt (Rapsodia Maghiară nr.2, Consolație3, La Campanella/Mephisto Walzer, Rigoletto parafrază, Mazeppa nr.4 în Re minor, etc.) și Carl Filtsch (Romanță fără cuvinte, Etude Op.8 în Fa major, etc.).

Foto: Ion Talpoș

I.T.: Ce alte detalii ne mai puteți  oferi?

D.D.: Aș mai adăuga că doamna Lerida Bucholtzer, naratorul acestui eveniment, ne va oferi mai multe detalii despre viața și opera celor doi mari compozitori și pianiști, Franz Liszt și Carl Filtsch, considerați doi copii minune ai muzicii clasice universale.

I.T.: Mă bucur că pot să particip la acest eveniment cultural. Mă bucur că v-am cunoscut. Sper să ne revedem și la alte ediții ale Salonului muzical-literar, la Sibiu. Vă mulțumesc pentru timpul acordat!

 D.D.: Cu multă plăcere!

Autor: Ion Talpoș

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*