Sub conducerea președintelui PSD Sibiu, Bogdan Trif, Ministerul Turismului a dat startul descentralizării.
„Este prima instituție care și-a asumat descentralizarea și care a trimis proiectul la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ministerul care va promova actul de descentralizare. Astfel, se mută decizia de la București, în teritoriu. Este eficient din punct de vedere al costurilor, care vor fi semnificativ reduse, la fel si timpul de emitere a actelor de reglementare. Concret, de la Ministerul Turismului vor pleca, odată cu descentralizarea, doar avizarea documentațiilor tehnice privind construcțiile din turism, avizarea plajelor, omologarea pârtiilor și a traseelor montane, clasificarea unităților de cazare și de alimentație publică, brevete și atestate ale ghizilor turistici. Este un lucru normal, toate țările europene au deja acest sistem implementat de foarte mult timp. Este obligatorie această reformă pentru că la ora actuală autoritatea centrală este singura care nu s-a reformat, încă funcționează după un format depășit”, se arată într-un comunicat al PSD Sibiu.
„Pentru toate deciziile importante care reglementează industria turismului am avut un dialog intens cu mediul privat. Vreau să fie clar pentru toată lumea, ministerul ia măsuri în sprijinul operatorilor turistici, dar întotdeauna cu gândul de a-i proteja pe turiști. Este o misiune dificilă și eu spun că am găsit sprijin în mediul privat care a înteles că doar împreună putem reuși să creștem calitatea serviciilor”, a precizat Trif.
Precizări privind voucherele de vacanță
Peste 1,2 milioane de bugetari primesc vouchere de vacanță, impactul în piață fiind de aproximativ 400 de milioane de euro, potrivit sursei citate. Voucherele pot fi folosite doar pe teritoriul României. Taxarea voucherelor a fost redusă strict la impozitul de 10% pe venit. În plus, la finalul perioadei de valabilitate, dacă voucherele nu au fost folosite, ele pot fi returnate, iar angajatul va primi înapoi impozitul. „Voucherele sunt nominale, cu o rubrică în care sunt menționate datele personale, precum nume, prenume și cod numeric personal. Comercializarea acestora este ilegală. Amenzile pot ajunge la 27 de mii de lei, iar cei care le cumpără vor fi păcăliți. Nu vor putea fi folosite de către alte persoane decât de beneficiarul înscris pe voucher”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif. Fiecare persoană va primi vouchere în valoare de 1.450 de lei. Toate instituțiile sunt obligate, conform legii, să acorde aceste tichete.