(Re)descoperirea Sibiului prin propriii compozitori

În perioada 16 – 19 iulie, Asociația Musica Ricercata aduce în atenția iubitorilor de muzică clasică din Sibiu o serie de evenimente dedicate manuscriselor muzicale ale compozitorilor din secolele XVII – XVIII.

Musica Ricercata Festival Op. 1 este o convergență a artelor în care muzicieni consacrați, scriitori și cercetători alături de ansamblul Musica Ricercata vor susține două recitaluri, o repetiție cu public, două dialoguri pe teme muzicale și un concert extraordinar.

Gabriel Bebeșelea

Invitații de renume internațional ai festivalului vor provoca publicul la redescoperirea Sibiului din perspectiva manuscriselor componistice. Ne bucurăm de prezența unor artiști extraordinari care vor realiza din Sibiu o capitală a muzicii baroce: soprana Rodica Vică, flautistul Matei Ioachimescu, clavecinista Brita Falch Leutert, duo-ul de theorbe Iancu-Lobonț, dirijorul Kurt Philippi, scriitorul Radu Vancu, jurnalista Smaranda Bălan, dirijorul Gabriel Bebeșelea și ansamblul Musica Ricercata (renunind muzicieni din întreaga Europă).

„Este un periplu muzical prin care publicul este introdus dincolo de cortină, pentru a cunoaște istoria compozitorilor, muzicienii extraordinari care participă și locurile din Sibiu strâns legate de această muzică. Pe scurt, o mașină a timpului propulsată de un combustibil universal – muzica. Întreg demersul are la bază manuscrise ale compozitorilor sibieni Johann Sartorius, Anton Hubatschek ș.a., descoperite în arhivele din Sibiu. Reunind muzicieni de talie internațională, dar și oameni de cultură din alte domenii, festivalul are ca misiune aducerea la lumină, după secole, a unor capodopere compuse de autorii amintiți mai sus, care și-au desfășurat activitatea la Sibiu, în paralel cu compozitorii vest-europeni care i-au influențat sau cu care aceștia au studiat”, a declarat dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Concertul de închidere a festivalului de la Sibiu este integrat în turneul pe care Musica Ricercata îl face în câteva dintre cele mai importante orașe din România (Sibiu, Cluj-Napoca, Brașov, Mediaș, București) între 19 și 25 iulie. Evenimentele de la Sibiu sunt cofinanțate și susținute de Primăria municipiului Sibiu, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) iar sponsorii principali sunt Romgaz și Borsec. Musica Ricercata lansează, cu acest prilej, un parteneriat valoros și unic cu European Union Youth Orchestra (EUYO), considerată a fi cea mai importantă orchestră de tineret la nivel mondial.


CALENDARUL EVENIMENTELOR ”MUSICA RICERCATA FESTIVAL OP. 1”

MARȚI, 16.07.2019, ora 19:00 – Biserica Evanghelică Sf. Ioan (Johanniskirche)

“Phantasia Cibiniensis” – Recital de deschidere a festivalului

Matei Ioachimescu – flaut

Brita Falch Leutert – clavecin

MIERCURI, 17.07.2019, ora 19:30 – Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu

„Ricerca musicale I” – Despre cercetarea și interpretarea manuscriselor sibiene. Convorbire cu publicul

Kurt Philippi – dirijor

Gabriel Bebeșelea – dirijor

Moderator: Smaranda Bălan

 

                 ora 21:00 – Biserica Franciscană

„Phantasia Transylvanica”

Recital Duo Iancu-Lobonț

Olivia Iancu – theorba

Claudiu Lobonț – theorba

JOI, 18.07.2019, ora 17:00 – Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu

„Laboratorium scaenam”

Repetiție deschisă publicului și sesiune de întrebări cu muzicienii

Rodica Vică – soprană

Gabriel Bebeșelea – dirijor

Ansamblul Musica Ricercata

                         ora 19:30 – Librăria Humanitas

„Ricerca musicale II” – Între cuvânt și sunet. Convorbire cu publicul.

Radu Vancu – scriitor

Gabriel Bebeșelea – dirijor

Moderator: Smaranda Bălan

VINERI, 19.07.2019, ora 19:00 – Biserica Romano-Catolică Sf. Treime

„BaRockIN’ Transylvania”. Concert extraordinar de închidere a festivalului

Rodica Vica – soprană

Gabriel Bebeșelea – dirijor

Ansamblul Musica Ricercata

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*